Sosyal güvenlik hizmetlerinde yolsuzluk
Corruption in social security services
- Tez No: 345361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvenlik Hizmetleri, Yolsuzluk, Social State, Social Security, Social Security Services, Corruption
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Toplumun bütün bireylerinin hiçbir ayrım ve ayrıcalık gözetilmeksizin hem ekonomik hem de sosyal bakımdan güvence altına alınmasını amaçlayan Sosyal güvenlik devletin varoluş amaçları ile de örtüşmektedir. Devletlerin sunduğu en önemli hizmetlerden biri olan, birçok ülke bütçesinin en önemli gider kalemlerinden birini teşkil eden sosyal güvenlik hizmetleri; hem Dünyada hem de Türkiye?de yolsuzluğun en fazla görüldüğü alanların başında gelmektedir. Bu çalışmanın konusunu da sosyal güvenlik hizmetlerinde yolsuzluk oluşturmaktadır. Günümüzde genel olarak devlet eliyle yürütülen sosyal güvenlik hizmetleri kapsam bakımından genişleyerek Türkiye?de olduğu gibi herkesin güvence altına alındığı sigorta sistemleri kurulmuştur. Sosyal güvenlik hizmetlerinde kişilerin lehine yaşanan bu olumlu gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye?de de kaynakların kullanımı noktasında yolsuzluklara zemin hazırlamıştır. Çalışmada sosyal devlet ve sosyal güvenlik kavramlarının tarihsel gelişimine ve Türkiye?de ve Dünyada uygulanan sosyal güvenlik sistemlerine değinildikten sonra günümüzde hayatın her alanında giderek artan yolsuzluğun tanımları, nedenleri ve çeşitleri ele alınmıştır. Türkiye?de sosyal güvenlik hizmetlerinin iki temel bileşeni olan sağlık ve emeklilik alanında yapılan yolsuzluklar üzerinde durulmuştur. Türkiye?de özellikle seçim öncesi dönemlerde emeklilik yaş sınırının düşürülmesi, prim alacaklarının affedilmesi veya yapılandırılması gibi sigortacılık sisteminin gerçekleri ile örtüşmeyen ve siyasiler tarafından bir propaganda aracı olarak kullanılan uygulamalar siyasi yolsuzluk olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıntılı bir şekilde anlatılan sosyal güvenlik hizmetlerindeki yolsuzluklar sistemsel zafiyetten ve hizmetin üretiminde görev alan kötü niyetli kişilerden kaynaklanmaktadır. Kurum son yıllarda bilgi işlem teknolojileri üzerine kurmuş olduğu yeni sistemlerden sonra sistemin açığından yararlanarak yapılan yolsuzluklar bitme noktasına gelmiştir. İnsan unsurunun birinci derecede etkili olduğu yolsuzlukların bitmesi için sağlık hizmet üretiminde görev alan, başhekiminden hemşiresine, müteşebbisinden eczacısına kadar vicdan sahibi duyarlı kişilerin varlığına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of social security that is to ensure social and economic welfare of all individuals in the society, coincides with that of the existence of the state. As one of the core government services, social security expenditures constitute substantial weights in budgets of most governments. Being related to nearly every citizen, social security is the area in which corruption is mostly widespread both in Turkey and in the World. The subject of this dissertation is corruption in social security services. In our day, governments build comprehensive social security systems to encompass all citizens of their countries. This enlargement in the scope of the social security services paved the way for corruptions by misusing public resources. In the dissertation, after mentioning the concepts of social state and social security as well as the historical development of both and social security systems having been implemented in the World, definitions, causes and types of corruption have been stated. Corruption in health and retirement expenditures as two basic elements of the social security services are discussed. Some implementations of politicians in the pre-election period, which do not coincide with the principles of insurance, such as remittances of preiums receivable, lowering the age limit of retirement are considered to be examples of political corruption. Corruption in social security services, particularly in health services and retirement arise from systematic weaknesses and malicious people involved in the production of the service. After Information technology in recent years which was established by the Authority on the new systems, corruptions from systematic weaknesses has almost finished. To end corruption in the human element to be effective in the first degree require the presence of people who are sensitive such as chief physician, nurse, entrepreneur and pharmacists involved in the production of health services.