Türkiye ve Sudan Polis Teşkilatlarının karşılaştırılması
Comparison of Police Forces of Turkey and Sudan
  1. Tez No: 345364
  2. Yazar: TİRAB TİRAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Polis Teşkilatı, Sudan Polis Teşkilatı, Polis Eğitimi, Kamu Yönetimi, Örgütlenme, Turkish Police Force, Sudan Police Force, Police Training, Public Administration, Organization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk ve Sudan Polis Teşkilatlarını incelemek, üstün ve zayıf yönlerini tespit etmek, elde edilen sonuçlara göre önerilerde bulunmak ve ilgili literatüre katkıda bulunmaktır. Çalışma iki ülkenin kamu yönetimi, örgütsel yapı ve eğitim kavramları üzerinde durularak yapılmıştır. ?Herhangi bir kamu yönetim yapısını sağlıklı bir şekilde kavrayabilmek için, söz konusu ülkenin kamu yönetimi yapısını ve uygulamakta olduğu uygulamalarını incelemek gerek? doğrultusundan yola çıkarak iki ülkenin kamu yönetiminin tarihsel gelişimi çeşitli başlıklar altında ele alınmıştır. Daha sonra iki ülkenin polis teşkilatları tarihsel gelişim, örgütsel yapı, terfi sistemi ve sosyal şartlar açısından değerlendirilmiştir. İki ülkenin kamu yönetim yapılarında olduğu gibi polis teşkilatlarının yapılanmalarında da benzerlikler bulunmaktadır. Ancak uygulamalar konusunda iki ülke arasında farklılıklar söz konusudur. Son olarak ise Türkiye ve Sudan Polis Teşkilatları, günümüzde olmazsa olmaz olan eğitim açısından da incelenmiştir. İncelemelerde genel olarak tarihsel gelişim, hizmet öncesi eğitim ve hizmet içi eğitim konularına ağırlık verilmiştir. Türk ve Sudan Polis Teşkilatları birçok konuda benzerlik göstermesiyle birlikte her ülkenin toplumsal yapısından kaynaklanan bazı farklı uygulamalara da sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the police forces of Turkey and Sudan, to identify the weak and strong aspects of these forces, to make recommendations based on the results obtained and contribute to the relevant literature. This study has been done by dwelling on the concepts of public administration, organizational structure and training of both countries. The historical development of public administration of both countries has been addressed under various headings, based in line with ?in order to understand the structure of any public administration in a healthy manner, the structure of public administration and practices implemented of the country in question need to be examined?. Afterwards, the two countries? historical development of police forces has been evaluated in terms of organizational structure, promotion system and social conditions. There are similarities between two countries? structuring of police forces as well as public administration structures. However, there are some differences between two countries in implementations. Finally, Turkey and Sudan Police Forces has been examined in terms of education which is a must nowadays. The historical development, prevocational training and on-the-job training issues have been focused in the observations. It has been concluded that Turkish and Sudan Police Forces have different implementations arising from each countries? social structures however they demonstrate similarities by many aspects.