PKK terör örgütünün dağ kadrosuna katılımı etkileyen faktörler
Motivating factors in joining the PKK terrorist organization's rural
- Tez No: 345365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terörist Davranış, PKK, Profil, Terror, Terrorism, Terrorist Behavior, PKK, Profile
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın temel amacı bireylerin PKK terör örgütünün dağ kadrosuna katılımında etkili olan faktörlerin neler olduğunun tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışma içerisinde ilk olarak PKK terör örgütünün dağ kadrosunda faaliyet göstermiş ve sonrasında yakalanmış ya da teslim olmuş 200 PKK terör örgütü mensubunun ifade tutanakları analiz edilerek nicel bir veri seti oluşturulmuştur. Ardından bu nicel veri seti üzerinden örgüt mensuplarının demografik özelliklerinden yola çıkılarak profilleri çıkarılmıştır. İkinci olarak ise çalışmanın veri kaynağını oluşturan ifade tutanakları sistemli bir içerik analizine tabi tutulmuş ve örgüt mensuplarının kendi dilinden örgüte katılma nedenlerine yer verilmiştir. Çalışmanın neticesinde PKK terör örgütünün dağ kadrosuna katılan bireylerin genel olarak erkek, 16-20 yaş aralığında, bekâr, ilköğretim mezunu, sosyo-ekonomik düzeyi düşük, çok çocuklu ailelerden gelen bireylerden oluştuğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bireylerin örgüte katılma nedenleri arasında ailevi, ekonomik, çevresel, bireysel ve örgütsel faktörlerin etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen tüm bu bulgular sosyolojik teoriler ışığında ve literatürde yer alan benzer çalışmalar ile karşılaştırmak suretiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to detect the motivating factors in joining the groups stationed in mountains of PKK. For this purpose, primarily the statements of 200 terrorists, who had showed activity in the groups stationed in mountains of PKK and then captured by security forces or surrendered him/herself to the security forces, analyzed and a quantitative data base is developed. Through the data base, a profile is composed by demographical characteristics. Secondly, the statements, which are the origin of the data, are analyzed with the use of content analysis method. After that the reasons for joining the terrorist organization of militants are featured by their words. As a result of the study, the conclusion is that the people that join the groups stationed in mountains are generally male, between 16-20, single, primary education graduate, downscale, coming from a long family. The reasons that people joins the terrorist organization are family reasons, economic, environmental, personal and organizational. All this conclusions are analyzed in light of the sociologic theories and by comparing with the related studies in the literature.