Stock valuation by discounted cash flow analysis and an application
İndirgenmiş nakit akımları analizi yoluyla hisse senedi değerlemesi ve bir uygulama
  1. Tez No: 345390
  2. Yazar: MUSTAFA KEÇELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Discounted Cash Flow Analysis, Valuation, Fundemental Analysis, İndirgenmiş Nakit Akımları Analizi, Değerleme, Temel Analiz
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Valuation topic is of crucial interest to the finance world. Therefore it is one of the most scrutinized fields of finance. Its theory has been vastly implemented in stock market transactions, merger and acquisitions, initial and secondary public offerings, company restructurings, capital budgeting as well as performance evaluation techniques.In this work, the details of the Discounted Cash Flow Valuation methodology are discussed. Although different approaches include various discounted cash flow models, three valuation model are examined in this thesis; Dividend Discount Model, Free Cash Flow to Equity and Free Cash Flow to Firm. Author of this document attempted to see the problems and concepts related with the subject from the eyes of a valuation analyst.Value and Valuation concept are explained in the first section of this work, Valuation Methodologies are discussed in the second section.The main inputs of a Discounted Cash Flow Analysis, which are fundamental analysis and discount rate calculation, are demonstrated in the third section.In the fourth part, Discounted Cash Flow Analysis is examined under three different models. The differences, limitations and advantages of each model are also interpreted in this section. Additionally, the important points in the construction of the models are argued in this part of the document.The final part of the thesis includes implementation of a discounted cash flow analysis to a real company. The results of each methodology are contrasted and interpreted.
Özet (Çeviri)
Değerleme konusu finans dünyasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle konu finans dünyasında dikkatle incelenmekte ve takip edilmektedir. Konunun teorik içeriği hisse senedi piyasalarındaki işlemlerde, satın alma ve birleşme işlemlerinde, halka arzlarda, şirket kurulumlarında ve bütçeleme işlemlerinde hem hedeflerin hem de değerlerin belirlenmesinde sıklıkla uygulanmaktadır.Bu çalışmada hisse senedi değerlemesinde nakit akımları analizi yöntemleri ve bu yöntemlerin ayrıntıları tartışılmıştır. Farklı çalışmalarda farklı değerleme modelleri nakit akımları analizi içinde değerlendirilse de, bu çalışmada nakit akımları analizi 3 model altında incelenmiştir; Temettü iskontolama modeli, sermayeye nakit akımları analizi ve firmaya nakit akımları analizi. İlgili modeller açıklanırken kavramlara hisse senedi analisti gözüyle yaklaşılmaya ve pratik yaklaşımlardan bahsedilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde değer ve değerleme kavramları açıklanırken, ikinci bölümde değerleme yöntemlerinden kısaca bahsedilmiştir.Çalışmanın üçüncü.bölümünde nakit akımları analizinin önemli girdileri olarak kabul edilebilecek temel analiz süreci ve iskonto oranın belirlenmesi süreci tartışılmıştır.Daha sonra nakit akımları analizi 3 model altında ayrıntılı olarak incelenmiş, modeller arasındaki farklılıklar, birbirlerine karşı üstünlükleri ve eksiklikleri üzerinde durulmuştur. İlgili bölümün devamında ise bu modellerin kurulması sırasında önem verilmesi gereken girdiler hakkında bilgiler verilmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise nakit akımları analiz yöntemleri örnek şirket üzerinde uygulanmaya çalışılmıştır. Her bir yöntemin ayrı ayrı uygulamasının ardından ortaya çıkan sonuçlar karşılaştırılmış ve yorumlanmaya çalışılmıştır.