Çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerine yöneticilerinin etik liderlik davranışlarının etkisi
Effects of administtator's ethical leadership on employee's organisational commitment level
  1. Tez No: 345391
  2. Yazar: YELİZ ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEREL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Ethic, Ethical Leadership, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Küreselleşmenin arttığı rekabetin hızlandığı günümüz iş dünyasında firmalar için üretim, verimlilik, karın yanı sıra nitelikli elemanları da örgütte tutmak önem arz etmeye başlamıştır. Örgütsel bağlılık kavramı işletmelerin hedeflerini gerçekleştirmelerinde ve başarılarını sürdürülebilir kılmalarında büyük bir öneme sahip olmasıyla son yıllarda, gerek akademisyenlerin gerekse uygulayıcıların dikkatini çekmektedir. Yöneticilerin göstermiş olduğu liderlik yaklaşımı ise çalışanları çeşitli yönlerden etkilemekte, aynı şekilde çalışanların varlığı da yöneticilerin liderlik yaklaşımlarını etkilemektedir. Çalışanların örgüte bağlılıklarını arttıracak etmenleri sağlamak liderlerin önemli görevlerinden biri olması nedeniyle bu araştırma, bu konuya açıklık kazandırmayı hedefleyerek, liderlik yaklaşımlarından etik liderlik kavramının örgütsel bağlılığı arttırmadaki etkisinden bahsedecektir.Bu araştırmanın amacı işletmelerde algılanan etik liderlik davranışları ile çalışanların örgüte bağlılığı arasındaki ilişkinin yönünün ve gücünün incelenmesidir. Örneklem grubunu, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren orta ve yüksek ölçekli, yabancı ve yerli kurumsal firmalar ve kamu kuruluşlarında çalışmakta olan 1141 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş hipotezler, SPSS programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Etik liderlik tarzının, çalışanların örgüte bağlılığını kuvvetle etkilediği bulgulanmıştır. Ayrıca bazı demografik değişkenlerin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri incelendiğinde, sırasıyla kıdem durumunun örgütsel bağlılığı pozitif, eğitimin ise örgütsel bağlılığı negatif yönde etkilediğine dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Keep qualified staff has started to gain importance in the organization in accelerated globalization, increased competition for companies in today?s business world. Organizational commitment concept is attracting the attention of both academics and practitioners in recent years by importantce in order to achieve the organizational goals and sustain the success of their businesses. Leadership approach of the managers affects the employees from various aspects; accordingly leadership approach of the managers is affected by the existence of the employees as well. Providing the factors that increase the employee?s organizational commitment therefore becomes one of the important tasks of the leaders that?s why this researchers has aiming to clarify that the concept of ethical leadership is important to affective positively to organizational commintment.The purpose of this research is to analyze the effects and the direction of the relationship between the perceived ethical leadership in the enterpries and the employee?s organisational commitment. The sample group of the research is content 1041 employees, who work at the foreign and domestic companies and utilities, midsize and high size corporate companies operating in different sectors. Hypothesis created in accordance with the purpose of the study were tested by using various statistical methods at SPSS 11.5 and the analysis results were interpreted. It is clearly seen that there is a positive effect from ethical leadership to employee?s organizational behavior. Also when analysis of effects on organizational commintment with demographic variables, respectively the priority is effects on organizational commintment and education is negativley effect of the organizational commintment.