Trakya Umumi Müfettişliği ve Çanakkale [1934-1952]
Thrace General Inspectorship and Çanakkale [1934-1952]
  1. Tez No: 345400
  2. Yazar: EMİNE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTHAT ATABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Trakya, Umumi Müfettişlik, İskân, Çanakkale, Thrace, General Inspectorship, Settlement, Çanakkale
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Osmanlı Devleti?nde; ?Olağanüstü Hal Bölge Müfettişliği? olarak görülen Umumi Müfettişlik teşkilatı Cumhuriyet döneminde de 1927 yılından 1952 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. Milli mücadelenin sona ermesiyle askeri aşama yerini Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber tüm ülkede başlayan çok yönlü bir kalkınma hareketine bırakmıştır. Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yaşanan değişiklikler, idari alanda da kendini göstermiştir. İnkılâpların uygulanması sürecinde karşı tepkiler de oluşmuş, Cumhuriyetin ilanı sonrası ardı ardına yaşanan, ülke güvenliğini tehdit edici isyanlar TBMM?ni önlem almaya itmiş ve bu amaçla 1925 yılından 1927 yılına dek sürecek olan Takrir-i Sükûn kararı çıkarılmıştır. 25 Haziran 1927 tarihinde ?Birinci Umumi Müfettişlik? olarak kurulan umumi müfettişliklerin ilki doğu bölgesinde kurulmuştur. ?Trakya Umum Müfettişliği? adıyla bilinen; İkincisi 1934 yılında çıkarılan bir kanunla Trakya bölgesinde kurulmuş ve bunun ardından peş peşe üç tane daha Umum Müfettişlik kurulmuştur. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale?yi kapsayan Trakya Umumi Müfettişliği?nin sorumluluk sahası Osmanlı döneminde başta Rum, Ermeni, Yahudi ve Bulgar nüfusun yoğun olduğu bir bölgedir. Bu nüfus Cumhuriyet döneminde büyük ölçüde Trakya bölgesinden ayrılmıştı. Bu nedenle; tarımsal ve hayvansal potansiyeli yüksek olan bu bölgeler yeniden iskâna açılan ve göçmenlerin yerleştirileceği sahalar olmuştur. Hem göçmenlerin iskân işleri hem de yeni gelenlerin Türk kültürüne adaptasyonu konusu Trakya Umumi Müfettişliği?nin başlıca görevlerindendi. İstanbul?a ve Boğazlara yakın olan bölge askeri açıdan da önemliydi. Ayrıca, bölgede iskân edilecek göçmenlerin Türk kültürüne göre yetiştirilmeleri gerekiyordu. Trakya Umumi Müfettişliği kurulduktan hemen sonra tüm Balkan ülkelerinden yoğun bir göç yaşanmıştır. Bunların iskân edilmesi, göçmenlerin üretici duruma getirilmesi, kültürel açıdan Cumhuriyetin değerlerine bağlı birer vatandaş olarak yetiştirilmesi çabalarına girişilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, ?The General Inspectorship? which is known as ?The Regional inspectorship in the State of Emergency? carried on its services from 1927 to 1952. By the end of war of independence, the military process gave way to a miscellaneous developmental move that started all over the country with the establishment of the Turkish Republic. There happened a number of changes in economy, social and cultural rituals as well as management. After the proclamation of the Republic, the subsequent riots threatening the country?s safety urged The Turkish Grand National Assembly to take precautions and for this reason they issued the law on ?the Maintenance of Order? that would last between the years 1925 and 1927. The very first of the inspectorships named ?the First General Inspectorship? was founded in the eastern part of Turkey in June 25, 1927, and the second named ?the General Inspectorship of Thrace? was founded in the northwest of Turkey in 1934 before the three other general inspectorships respectively. The General Inspectorship of Thrace including the cities Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli and Edirne was responsible for the areas that were densely populated by Greek, Armenian, Jewish and Bulgarians. These people left the region of Thrace to a large extent in the Republic period. That?s why; these areas became suitable for new agricultural and husbandry investments and they were open to new settlements. Both the transactions of the newcomers and the adaptations of them to Turkish culture were main responsibilities of the General Inspectorships of Thrace. Apart from this, the settlers needed to be raised according to Turkish cultural requirements. After the establishment of the General Inspectorships of Thrace, there occurred a rush in emigration in all Balkan states. As those people settled in the region, they grew into a productive and committed society to the values of Republic in terms of cultural requirements.