General Kâzım Dirik ve Trakya Umum Müfettişliği
General Kazım Dirik and Thrace Public Inspection
- Tez No: 241092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Menzil Müfettişi Kâzım Paşa, General Kâzım Dirik, İzmir Valisi Kâzım Paşa, Umumi Müfettişlikler, Trakya Umum Müfettişliği, İkinci Umumi Müfettişlik, Trakya Umum Müfettişi Kâzım Dirik, Range Inspector Kazım Pasha, General Kazım Dirik, Kazım Pasha Governor of İzmir, Public Inspections, Thrace Public Inspections, Second Public Inspection, Kazım Dirik Thrace Public Inspector
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, General Kâzım Dirik'i daha yakından tanımak, yaşamı ve faaliyetlerini öğrenmek, Millî Mücadele, Türk Devleti'nin kuruluşu ve Türk İnkılâbı dönemlerindeki kahramanlıklarını ve rolünü ortaya çıkarmak, merkezinde yer aldığı Trakya Umum Müfettişliği konusunu da incelemek amacını taşımaktadır.Çalışma yapılırken General Kâzım Dirik Paşa'nın kendi görüş ve düşünceleriyle, 0'nu takdir eden diğer olumlu görüşlerin yanında, bunlara karşıt olan görüş ve düşüncelere de yer verilmiştir.?General Kâzım Dirik ve Trakya Umum Müfettişliği? çalışması ana hatlarıyla dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çocukluğu, ailesi, öğrenim hayatı ve yetiştiği çevrenin yaşamına etkileri incelendikten sonra birinci bölüme geçilmiş, burada askerlik hayatı Millî Mücadele öncesi ve Millî Mücadele Dönemi olmak üzere iki kısımda ele alınmıştır. İkinci bölümde General Kâzım Dirik Paşa'nın 1920-1935 yılları arasında bulunduğu kamu görevleri kronolojik olarak sıralanmış, özellikle önemli hizmetlerinin geçtiği İzmir Valiliğine ve İzmir'e yaptığı hizmetlere ayrıntısıyla yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise son görev yeri olan Trakya Umum Müfettişliği görevini kronolojik olarak bir bütünlük içinde ele almaktadır. Bu kronolojik sıralamada General Kâzım Dirik döneminde yapılan eşsiz ve unutulmaz hizmetler belgelere, kaynaklara ve görgü tanıklarına dayandırılarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde, Kâzım Dirik Paşa'nın vefatı, kişiliği ve sonrasında müfettişlikte meydana gelen gelişmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is know Kazım Dirik better; to learn his life and activities; to divulge his important rote and heroism in the period of National Struggale, the faundation of Turkish Republic and Turkish Revolution; to search the subject ?Thrace Public Inspection? that he was in the centre.During the survey, you can find his own ideas and thoughts besides other positive ideas that other people appreciated. However, you can find opposite ideas and thoughts.This study has mainly four parts. In introduction part, his childhood, his family, life of education and the effects of his surroundings on his life was examined. In the first part, the life in military service was examined. There are two sections in this part. Before National Struggle and National Struggle Period. In second part, public duties of General Kazım Dirik Pasha are arranged chronologically between 1920 and 1935, the gover norship of İzmir that he especially made important duties for and duties for İzmir were mentioned indetail. In third part, his last duty as Thrace Public Inspector was arranged chronologically as a whole. In this chronological sequence, unforgettable and matchless duties in the period of General Kazım Dirik were tried to be stated with documents, resources and eye-witnesses. In the last or fourth part, his death, character and then events in his inspection were told.