Bilgi kaynakları, seyahat motivasyonu ve destinasyon imajının seyahat kalitesi algısına etkisi
The effect of information sources, travel motivation and destination image on trip quality perception
- Tez No: 345402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon İmajı, Seyahat Motivasyonu, Bilgi Kaynakları, Seyahat Kalitesi, Batı Anadolu Turları, Destination İmage, Travel Motivation, İnformation Sources, Trip Quality, West Anatolian Tours
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Turistlerin tatil destinasyonu seçiminde etkili olan seyahat kalite algısı turizmin birçok ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olması nedeniyle araştırılmaya değer bir husustur. Bu konuda yapılmış önceki araştırmalarda seyahat kalite algısında tatil yerlerinin somut olarak sahip oldukları özelliklerin (doğal güzellik, tarihi değerler, altyapı hizmetleri, konaklama imkanları vb.) yanı sıra, turistlerin kullanmış oldukları bilgi kaynakları, sahip oldukları seyahat motivasyonları ve edinmiş oldukları destinasyon imajının etkili olduğu görülmüştür. Turizm alanında önemli bir gelire sahip Türkiye?nin bir destinasyon olarak yurtdışında etkin şekilde pazarlanması büyük ölçüde uygun bir imaja sahip olmasına bağlıdır; çünkü imaj bir çok çalışmada pazarlamanın en önemli öğelerinden biri kabul edilmiştir. Bu çalışmada incelenen destinasyon imajı kavramı, seyahat kalite algısına etkisinin ölçülmesinin yanı sıra destinasyon pazarlamasına olan katkılarından dolayı da önemlidir. Bundan dolayı seyahat kalitesi algısında en önemli faktörlerden biri olan destinasyon imajının destinasyon pazarlamasındaki rolü incelenmiştir . Alan araştırması ise Batı Anadolu turlarına katılıp İstanbul-Truva-Bergama-Efes- Pamukkale-Kapadokya-Ankara-İstanbul güzergahında dokuz günlük bir seyahat yapmış 372 yabancı turistin yüz yüze görüşme yöntemiyle anket çalışmasına verdikleri cevaplar üzerinden yapılmıştır. Alan araştırmasında destinasyon imajı, seyahat öncesi yararlanılan bilgi kaynakları ve seyahat motivasyonları değişkenlerinin ziyaretçilerin yapmış oldukları seyahatin kalite algısı değişkenini etkilediği bulunmuş, değişkenler arasındaki etkiler ve ilişkiler Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kurularak araştırılmıştır. Ayrıca destinasyon imajı, bilgi kaynakları, seyahat motivasyonu ve seyahat kalitesi değişkenlerinin her birinden çıkan sonuçlar kendi içerisinde değerlendirilerek yorumlanmıştır. Seyahat Kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi, Türkiye'nin turizm destinasyon imajı ve bir destinasyon olarak yurtdışında etkin şekilde pazarlanması konusu daha kapsamlı araştırmalar gerektiriyorsa da yapılan bu özgün çalışmayla konuya yönelik elde edilen verilerin daha etkin turizm stratejilerinin oluşturulmasında kullanılması arzu edilmektedir
Özet (Çeviri)
Trip quality perception which is effecting tourist?s destination selection process for vacation is an important subject for research because tourism is one of the most important income sources for many countries. In previous studies on this subject, it was found that beside specialities that belong to vacation places (natural beauty, historical values, infrastructural services, accommodation opportunities etc) tourist?s information sources, motivations and the destination image held are effecting trip quality perception. Turkey has an important income from tourism and an effective marketing of Turkey in other countries mainly depend on an appropriate image, because image has been accepted in many studies as one of the most important part of marketing. The destination image concept researched in this study also is important because of its contribution on destination marketing beside the effect on trip quality. Hence the role of destination image on destination marketing is researched also. The research section is done by exploring answers obtained from 372 surveys done face by face with foreign tourists who did a nine days trip in Western Anatolian along İstanbul-Truva-Bergama-Efes-Pamukkale-Kapadokya-Ankara-İstanbul. İn the research, by using Structural Equationnal Model (SEM) it?s found how destination image, information sources used and travel motivation variables effect the trip quality perception of visitors. Effects and relations in between these variables were searched as well. Also results obtain from destination image, information sources, motivations and trip quality variables are explored and analyzed. However the subject of factor?s influencing the Trip quality and the marketing of Turkey in foreign countries need more comprehensive studies, inputs obtained in this study will be used wishfully for more effective tourism strategies.