Adli muhasebecilik kavramı farkındalığı: Türkiye'de muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma
The awareness of forensic accounting concept: A research on accounting professions in Turkey
- Tez No: 345450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Forensic Accounting, Expert Witness, Fraud Auditing, Litigation Support Consulting, Forensic Accountancy Profession
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Adli muhasebecilik mesleği; dava destek danışmanlığı, uzman şahitlik ve hile denetçiliği gibi hizmetleri kapsamaktadır. Adli muhasebe mesleğini uygulayacak olan kişilere ise adli muhasebeci denilmektedir. Adli muhasebeciler; dava öncesinde ve dava esnasında avukata destek sağlayarak dava destek danışmanlığı, avukatların ve mahkemelerin karşılaştıkları olaylarda uzman desteğine gerek duymaları durumunda uzman şahitlik ayrıca hata ve hilelerin önlenmesi ve ortaya çıkarılması gibi durumlarda ise hile denetçiliği yapmaktadırlar. Bu çalışmada muhasebe hata ve hileler, adli muhasebe ve adli muhasebecilik mesleği ele alınmış olup Türkiye' deki muhasebe meslek mensuplarının adli muhasebecilik kavramı farkındalığının ölçülmesi amaçlanmıştır. Muhasebe meslek mensuplarına yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler SPSS 16 istatistik programında analiz edilmiştir. Meslek mensupları Türkiye'de adli muhasebecilik mesleğinin uygulanmasına alt yapının hazır olmadığını ve ilgili kurum ve kuruluşların verecekleri eğitim ve seminerlerle bu mesleğe farkındalık oluşturulabileceğini ifade etmişlerdir. Adli muhasebecilik mesleğinin gelişimini sağlayabilmek için de bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Adli Muhasebe, Uzman Şahit, Hile Denetçiliği, Dava Destek Danışmalığı, Adli Muhasebecilik Mesleği
Özet (Çeviri)
Forensic accountancy profession comprises of services like litigation support consulting, expert witness and fraud auditing. The people who are going to pursue the profession are called forensic accountants. Forensic accountants are a support counsellor to the attorney by providing accounting support before and during the proceedings, also they are witness expert when attorney and cases encountered by courts and need expert support, , they are also fraud auditor in cases such as the prevention and revealing of errors and frauds. In this study, accounting errors and frauds, forensic accounting and forensic accounting profession have been discussed and it is aimed to measure the awareness of forensic accounting concept of accounting professions in Turkey. The data of the survey which was obtained from accounting professions were analyzed with SPSS 16 and some suggestions were made to ensure the development of forensic accounting profession in Turkey. The profession of forensic accounting professionals in Turkey is not ready for the implementation of the infrastructure and expressed that by giving training and seminars to related institutions and organizations the awaraness would be arisen. Some suggestions have been made to ensure the development of forensic accountancy profession.