Vardiyalı çalışma düzeninin işgörenin işten ayrılma niyetine etkisi: Bursa'daki beş yıldızlı şehir otellerinde bir uygulama
The effects of working in shifts on turnover intension: An application in five-star city hotels in Bursa
- Tez No: 345460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN SOYBALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Vardiyalı Çalışma, İşten Ayrılma Niyeti, Beş Yıldızlı Otel, İşgören, Shift Work, Turnover Intention, Five-Star Hotel, Employee
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada; Bursa ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı şehir oteli işletmelerinde vardiyalı çalışan işgörenlerin işten ayrılma niyetleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca vardiyalı çalışma ile işten ayrılma niyetinin işgörenlerin demografik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda anket tekniği veri toplama aracı olarak kullanılmış olup, toplamda 242 adet işgören anketi değerlendirmeye alınmıştır. Anket sonuçları SPSS 18.0 programında analiz edilmiş olup, vardiyalı çalışma algıları ve işten ayrılma niyetlerine ilişkin elde edilen ifadeler istatistiki açıdan incelenerek yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre vardiyalı çalışmanın işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu ortaya konmuştur. Vardiyalı çalışma ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna göre vardiyalı çalışma düzenine yönelik görüşlerdeki bir birimlik olumsuzluğun işgörenlerin işten ayrılma niyetini 0,604 düzeyinde arttırdığını ortaya koymaktadır. Diğer bir ifade ile işgörenlerin vardiyalı çalışma düzenine ilişkin görüşleri olumsuzlaştıkça işten ayrılma niyetleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, turnover intentions of employees working in shifts in the five-star city hotels in Bursa are tried to be determined. The relationship between demographic characteristics of employees and working in shifts and turnover intention is also investigated. Survey technique has been used in this context as a means of data collection, a total of 242 questionnaires were evaluated in employee surveys. The survey results were analyzed using SPSS 18.0 statistical package software and the perceptions of employees working in shifts and statements related to their turnover intentions are interpreted by examining it from the statistical point of view. According to the findings of the study, working in shifts has a significant effect on intention to leave work. A positive correlation has been identifed between working in shifts and to leave work. Accordingly, one unit negative thought for the working in shifts increases the employees? intention to leave work at 0,604 level. In other words, employees' intentions to leave work increase if they have negative thoughts for working in shifts.