Anonim şirketlerde kurumsal yönetim algısı: Afyonkarahisar ili örneği
Corporate governance perception in joint stock companies: A case study for city of Afyonkarahisar
- Tez No: 345459
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi, Bağımsız Denetim, Aile İşletmeleri, Kurumsal Yönetim Endeksi, Corporate Governance, Corporate Governance Rating, Independent Audit, Family-Owned Companies, Corporate Governance Index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezin amacı, ülkemizde yaklaşık olarak 10 yıldır uygulanmaya çalışılan Kurumsal Yönetim İlkeleri?nin Afyonkarahisar ticaret siciline kayıtlı anonim şirketlerde hangi düzeyde algılandığının tespit edilmesidir. Zamanla dünyadaki finansal gelişmelere paralel olarak gelişen kurumsal yönetim kavramı, tavsiye niteliğinden çıkarak hem şirketler hem de yatırımcılar için bir zorunluluk haline gelmeye başlamıştır. Sadece finansal kriz ve skandalların çözümüne yönelik olarak hazırlanmayan bu ilkeler, aynı zamanda şirket ile paydaşları arasındaki ilişkileri de düzenleyerek, iyi şirket yönetimi anlamında da şirketlere kılavuzluk hizmeti vermeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Afyonkarahisar ilinde bulunan anonim şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerini algılamaları anket soruları ile test edilmiştir. SPK ve OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri referans alınarak hazırlanan anket soruları 52 anonim şirkete uygulanmıştır. Elde edilen veriler ANOVA testi ile karşılaştırmalara tabi tutulmuştur. Araştırma sonunda ortaya çıkan sonuçlara göre; şirket yöneticilerinde, kurumsal yönetimin önemine ilişkin algının var olduğu, uygulamada ise eksikliklerin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate at which level the principles of corporate governance that have been tried to be applied for 10 years are perceived by the joint stock companies, which are recorded in the trade enrollment of Afyonkarahisar city.. The developing corporate governance concept which improves as parallel to the financial expansion in the world, is begining to become an obligation both for companies and inverstors, also it going out for being just an advise. Those principles which are not only prepared toward the solution of financial crises or scandals, but also to regulate the relationships between the companies and its stakeholders, providing the handbook service to the companies in terms of good company management. In this work, the harmony of principles of corporate governance is tested by various questions for the joint stock companies in Afyonkarahisar. The survey questions which are applied to 52 joint stock companies are prepared with referances to SPK (Capital Market Board) and OECD?s corporate governance principles. According to the picture, in the end of the research, managers have the perception about corporate governance, however; there are sort of lacunas detected in the implementation or the execution of these principles.