Örgütsel adalet algısının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi ve örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü: Afyonkarahisar ilinde bir araştırma
The effect of organizational justice perceptions on organizational citizenship behavior and mediating role of organizational identification: A study in Afyonkarahisar
- Tez No: 345461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet Algısı, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Özdeşleşme, Organizational Justice Perception, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Identification
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanların örgütsel adalet algısı ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolünü incelemektir. Çalışma Afyonkarahisar?da bir alışveriş merkezinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 160 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, One Way Anova Analizi ve T- Testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucu, prosedür ve etkileşim adaletinin özgecilik, vicdanlılık, nezaket, centilmenlik ve sivil erdem algıları üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin önemli bir aracılık rolü olduğu görülmüştür. Dağıtım adaletinin özgecilik üzerine etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolüne sahip olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the relationship between the organizational justice perception and organizational citizenship behavior of the employee and to determine the mediating role of organizational identification on this relationship. The study is conducted with 160 employees working fields of a shopping center in Afyonkarahisar. In the data analysis, it was applied Pearson Moment Correlation Analysis, One-Way ANOVA Analysis and T-Test Analysis. As result of the analyses, the examinatıon of organizational justice and organizational citizenship behavior in terms of sub-dimensions; the effects of procedural justice and interactional justice on altruism, conscientiousness, courtesy, civil virtue and sportsmanship is significant on mediating role of organizational identification. The effect of distributive justice on alturism has no mediating role of organizational identification.