Examination of the coping processes of caregivers of children with cancer
Kanserli çocukların bakım verenlerinin baş etme süreçlerinin incelenmesi
- Tez No: 345490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BOZO İRKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bakım veren, kanser, baş etme, niteliksel, müdahale, Caregiver, cancer, coping, qualitative, intervention
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı kanserli çocuklara bakım verenlerin baş etme süreçlerinin incelenmesidir. Ana çalışma, üç alt çalışmadan oluşmaktadır. Bu çalışmaların amaçları (1) Transaksiyonel Baş Etme Teorisi kullanılarak kanserli çocukların bakım verenlerinin stres düzeylerini etkileyen etmenleri araştırmak; (2) bu süreçle ilgili etmenleri bakımverenin bakış açısından niteliksel olarak incelemek ve (3) bir müdahale programı geliştirmek ve etkililiğini test etmektir. Birinci çalışma, anket setini dolduran 105 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, depresyon ve kaygı belirtileri ve yaşam doyumunu yordayan etmenleri göstermiştir. İkinci çalışma bakım verenlerin öznel deneyimlerini incelemiştir. 20 kişi ile görüşme yapılmış ve duygular, değişim ve baş etme temaları belirlenmiştir. Üçüncü çalışma bir müdahale programı geliştirme ve etkililiğinin test edilmesinden oluşmuştur. Kanserli çocukların bakım verenleri için çok boyutlu bir program planlanmış ve 16 kişiye uygulanmıştır. Bulgular, uygulama sonrasında katılımcıların ön-test ölçümlerine oranla pozitif duygularının arttığını ve negatif duygularının azaldığını göstermiştir. Bulguların olası açıklamaları incelenmiş ve çıkarımları klinik ve araştırma yönlerinden tartışılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma kanserli çocukların bakım verenlerinin uyum sürecini destekleme amacıyla yapılmış, baş etme süreçlerini yapısal olarak incelemiş ve ayrıca müdahale programlarının geliştirilmesinde rol oynayan önemli etmenlere ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of the present dissertation was to examine the coping processes of the caregivers of children with cancer. It was composed of three studies, whose aims were (1) to reveal the predictors of caregiver distress by using the Transactional Theory of Coping among the caregivers of children with cancer; (2) to identify the factors associated with caregiving process from the caregiver?s perspective qualitatively; (3) to develop and implement an intervention program. Study 1 was conducted with 105 participants, who filled in the questionnaire set. The findings revealed the predictors of depressive and anxiety symptoms and dissatisfaction with life. Study 2 examined subjective experiences of the caregivers. Interviews were conducted with 20 participants and the identified themes were emotions, change, and coping. Study 3 included the development and testing the effectiveness of an intervention program. A multidimensional group intervention was planned, and applied to 16 participants. The findings indicated that the participants reported higher levels of positive affect and lower levels of negative affect after the intervention, as compared to their reports before the intervention. The possible explanations of the results were explored and the clinical and research implications were discussed. Overall, the study examined the coping process of the caregivers of children with cancer in a constructive way with the ultimate aim of facilitating adjustment, and also shed light on the important factors in the development of intervention programs.