Violence as a way of reconstructing manhood: The role of threatened manhood and masculine ideology on violence against women
Erkekliğin yeniden inşası olarak şiddet: Erkekliğe tehidt ve erkeklik ideolojisinin kadına yönelik şiddet üzerindeki rolü
  1. Tez No: 345489
  2. Yazar: BERİL TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU CİNGÖZ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılgan Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Tehdit, Şiddet, Toplumsal Cinsiyet, Precarious Manhood, Hegemonic Masculinity, Threat, Violence, Gender
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, erkekliğin sosyal inşası ve kadına yönelik şiddet arasındaki ilişkiyi erkekliğe yönelik tehdit bağlamında, ?kırılgan erkeklik? perspektifinden incelemektedir. Erkekliğe yönelik tehdit ve bunun kadına yönelik şiddet ile ilişkisi yazında gerek deneysel çalışmalarla, gerekse de daha geniş bir kuramsal perspektiften tartışılmıştır. Ancak, erkekliğe yönelik tehdidin boyutlarını, erkek rollerini kabullenmeyi ve bunların şiddet ile nasıl ilişkilendirilebileceğini beraberce ortaya koyan pek az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, erkekliklerine yönelik daha çok tehdit algılayan erkeklerin kadına yönelik şiddeti daha fazla destekleyip, daha fazla uyguladıklarını ortaya çıkararak yazındaki bu boşluğu doldurmaktadır. Bahsedilen olası tehdit kaynaklarını saptayabilmek ve erkekliğin sosyal ve toplumsal inşasını anlayabilmek adına, Ankara ili Çankaya ilçesinden 21 erkek ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelere göre, genellikle kadın-erkek arası güç ilişkisi ve erkeğin toplumun gözündeki şerefiyle ilişkilendirilen sosyal tehdit kaynakları genel ve ortak bir örüntü sergilemiştir. Bu görüşmelere dayanarak bir Erkekliğe Yönelik Algılanan Tehdit ölçeği geliştirilmiş ve diğer anketlerle beraber 307 erkek katılımcıdan veri toplanmıştır. Sonuçlara göre, kadınlardan daha aşağı hissettiği ve ataerkil toplumdaki aile reisi mesuliyeti zedelendiği için fazlaca tehdit algılayan ve özellikle feminenlikten uzak durma normunu fazlaca içselleştirmiş erkeklerin, kadına yönelik şiddeti daha olumlu karşıladıkları görülmüştür. Bu erkekler kadına yönelik şiddeti mazur ve işlevsel gördükleri kadar, şiddetin yarattığı olumsuz sonuçları da önemsiz görmüşlerdir. Ayrıca, yine bu kişiler kadına yönelik şiddete karşı tutumlarına bağlı olarak, eşlerine veya sevgililerine daha sık fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamışlardır. Çalışmanın sonuçları, erkekliğe yönelik tehdidin toplumsal cinsiyetler arası ataerkil güç ilişkilerini yansıtan farklı kaynaklardan gelebileceğini ve bu bağlamda şiddetin erkekler için normal ve işlevsel olabileceğinin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The current thesis investigates the relationship between constructions of manhood and violence against women around the notion of threat. In doing so, it employs the perspective of ?precarious manhood?. Although threat to masculinity and its relationship to violence against women have been discussed in the literature, little research has been undertaken in uncovering the conceptualization of threats to manhood and the ways in which threats may be related to violence. This study fills this gap by examining the threat-prone structure of manhood. Semi-structured interviews were conducted with 21 Turkish men from Ankara, Çankaya. Many sources of threat for manhood were common, which were mostly related to power relations between men and women, and the public reputation of manhood. Based on these interviews, a Perceived Threat to Manhood Scale (PTMS) was developed and data were collected from 307 men. The results show that men who perceive greater threat from subordination to women and to their household accountability depending on the patriarchal reputation, and men who endorse traditional male role norms regarding anti-femininity had more favorable attitudes towards wife abuse. These men viewed violence as a functional and justifiable way of controlling women while minimizing the importance of its negative consequences. They also perpetrated physical and psychological violence more frequently depending on their level of justification for violence against women. The findings indicate that threat to manhood may come from different sources that reflect the patriarchal power relations between genders and that violence against women becomes normal and functional for men.