Sevgi Özel'in öykü ve romanları üzerine bir inceleme
A review of Sevgi Özel's stories and novels
- Tez No: 345507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevgi Özel, Öykü, Roman, Çağdaş Türk edebiyatı, Kurgu, Sevgi ÖZEL, Storie, Novel, Contemporary Turkish literature, Fiction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu yüksek lisans tezi, dilci kimliği ile ön plana çıkan, ancak yazın hayatında yazdığı öykü ve romanlarıyla başarılı bir şekilde ilerleyen Sevgi Özel'in öykü ve romanlarını çağdaş yaklaşımlar çerçevesinde inceleyerek, Türk edebiyat tarihi içerisinde Sevgi Özel'in yeri ve önemini belirtmek amacıyla ortaya konmuştur. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümde yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde“Öykülerin İncelenmesi”, üçüncü bölümde ise“Romanların İncelenmesi”başlığı altında yazarın öykü ve romanları gerek içerik gerekse biçim bakımından incelenmiştir. Dördüncü bölümde“Anlatım Teknikleri”başlığı altında öykü ve romanlarda kullanılan anlatım teknikleri ele alınırken,“Dil ve Üslup”başlıklı beşinci bölümde öykü ve romanlardaki ağız özellikleri, benzetmeler, ikilemeler vs. gibi kullanımlar incelenmiştir. Çalışmamızın sonuç kısmında yazarın Türk edebiyatındaki yeri ve önemi elde edilen bulgular ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This masters thesis have been revealed to specify he role and importance of Sevgi Özel in the history of Turkish literature with methods of contemporary approaches; who came into prominence with the identity of linguist, but have many successfully short stories and novels. Thesis has five components. The first part is about her life, literary personality and works. The second part is about her“ short stories analysis”. The third part is about her“novels analysis”. The analysis at the second and third parts are try tolook these works from her meanings and her style. The forth part's title is“narrative technique”. At this part we look edn arrative techniques of the short stories and novels. At the fifth part, named“Language andstyle”, analyzed the style like dialects, similes, doublingsetc. At the last part of this thesis discussed the role and importance of Sevgi Özel in Turkish literature with the findings obtained in accordance.