Hz. Peygamber'in muhatap olduğu öğüt talepleri
The Prophet's counsel claims that the interlocutor
- Tez No: 345578
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAVAKLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Prophet, Counsel (Advice), Counterparts, Requirements
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, önemi, amacı ve metodu belirlendi. Çalışmada izlenilen yöntem hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde, öğüt kavramı ve bu anlama gelen diğer kavramlar açıklandı. Hz. Peygamber?in dini anlayış içindeki yeri, dini bilgilenmede öğüt vermenin rolü ile dini doğru yaşama açısından Nebevi tavsiyelerin önemi üzerinde duruldu. İkinci bölümde, Resûlullah?ın (s.a.) öğüt talebiyle gelen muhatapları karşılamadaki tavrı ve yerine getirdiği talepler ile karşılamada ağır davrandığı istekler tetkik edildi. Nasihat isteklerini değerlendirirken ölçü olarak başvurduğu prensipler incelendi. Ekte, rivayetlerin alfabetik fihristi verildi. Sonuç olarak; Hz. Peygamber, makul öğüt taleplerini yerine getirmiştir. Muhataplarını her zaman sevgi ve merhametle karşılamış, öğüt taleplerini değerlendirirken onların içinde bulundukları şart ve durumları dikkate almıştır. İnsanlara seviyelerine göre, anlayış ve kapasitelerine uygun nasihatlarda bulunmuştur. Onları, iyiliğe teşvik edip kötülükten sakındırmış, muhatapları fayda ve zararlarına olan konularda nasihat yoluyla aydınlatmıştır. Anahtar Kavramlar: Hz. Peygamber, Öğüt, Muhataplar, Talepler.
Özet (Çeviri)
In the introduction; the purpose of the study, the importance, and method were determined. In the study, we focus on information about the method. In the first section, understanding the concept and other concepts from this advice. The Prophet in the religious understanding of the role of religious information in addition to providing advice, the religious right in terms of the importance of the recommendations focused on the Prophet's mosque to life. In the second part, the Prophet (s.a.) and their counterparts from the attitude to meeting demand and counsel fulfilled demands were heavy in meeting requests examination with treats. The Prophet in the religious understanding, assessing the measure refers to the principles of religious Counsel requests reviewed. Three section, sheltering under the alphabetical index. As a result; He fulfilled the demands for reasonable advice. Always love attitudes; and assessing their demands are met, mercifully admonition to consider terms and conditions. People according to their levels, understandings and capacities is appropriate advise. Them, to keep people from evil and goodness encouraged. Prophet (sa) counterparts on issues of benefit and detriment that illuminates through counsel.