An inquiry into the nature of aesthetic theory in its relation to theory of knowledge in Kant's critical philosophy
Kant'ın eleştirel felsefesinde bilgi teorisi ile ilişkisi içinde estetik teorinin doğası üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 345599
  2. Yazar: GÜVEN ÖZDOYRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünümsel yargı, özgür uyum, imgelem, anlama yetisi, akıl, Reflective judgment, free harmony, imagination, understanding, reason
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışmanın temel ilgisi Kant'ın estetik teorisini ve onun aşkınsal felsefede bilgi teorisi ile olan sorunlu ilişkisini araştırmaktır. Yargıgücünün Eleştirisi'nde, Kant estetik deneyimin belli türden bir duyguya, yani haz duygusuna dayandığını tartışarak estetik teorisini kurar. Bu türden bir duyguyu estetik düşünüm yargısı üzerine dayandırır. Kavramsal olmamasına ve öznel bir karakter taşımasına rağmen, estetik düşünüm yargısı hala tümel geçerlilik iddiası taşır. Burada, güzel olanda duyulan haz duygusu, imgelem ve anlama yetisi arasındaki özgür bir uyum ilişkisi yoluyla üretilir. Yargıgücü, düşünümsel kullanımında, nesnesini değil, ama yargıda bulunan öznenin haz duygusunu belirler. Diğer taraftan, Saf Aklın Eleştirisi'nde sunulan bilgi teorisinde, anlama yetisinin saf kavramları olarak kategoriler neredeyse bütün ağırlığı taşır. Bu durumda, imgelem tümüyle anlama yetisinin kavramları tarafından yüklenen kurallara bağlıdır. Böylelikle, bir bilgi yetisi olarak yargıgücü nesnesini belirler ve nesnel geçerlilik kazanır. Bu bağlamda, bu tez Kant'ın estetik teorisinin doğasını, estetik düşünüm yargısını kuran öğeleri tartışmayı ve bilgi teorisi vii göz önüne alınarak estetik teorinin eleştirel felsefedeki uygun konumunu açıklığa kavuşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main concern of the dissertation is to investigate Kant's aesthetic theory and its problematic relation to theory of knowledge in his transcendental philosophy. In the Critique of Judgment, Kant constructs his aesthetic theory by arguing that the aesthetic experience is based on a certain type of feeling, namely, the feeling of pleasure, rather than a concept. He grounds such a feeling on the aesthetic judgment of reflection. In spite of its non-conceptual and subjective characteristic, an aesthetic reflective judgment still has a claim to be universally valid. Here, the feeling of pleasure in beautiful is produced by the free harmonious relation between the imagination and the understanding. Judgment, in its reflective employment, does not determine its object, but determines the feeling of pleasure in the judging subject. On the other hand, the categories, as pure concepts of the understanding, carry nearly all the weight in his theory of knowledge presented in the Critique of Pure Reason. The imagination, in this case, is strictly bounded up with the rules which are imposed by the concepts of the understanding. By this way, judgment, as a cognitive faculty, determines its object and gains its objective validity. In this context, the dissertation v aims to discuss the nature of Kant's aesthetic theory and the components which constitute a pure aesthetic judgment of reflection and to clarify its proper place in critical philosophy regarding his theory of knowledge.