Turkey's relations with Georgia in the Post-Soviet era
Sovyet Sonrası Dönemde Türkiye'nin Gürcistan ile ilişkileri
  1. Tez No: 345598
  2. Yazar: ESRA KIZILBUĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Gürcistan, politik realizm, liberalizm, işbirliği, Turkey, Georgia, political realism, liberalism, cooperationv
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Gürcistan ile işbirliğinin özelliklerini ve kısıtlarını incelemektir. Bu tez, Türkiye'nin Gürcistan olan işbirliğini incelerken politik realizm yaklaşımını benimsemektedir ve şu soruyu cevaplamaya çalışmaktadır: " Her iki ülke işbirliğini derinleştirdikleri ve stratejik ortaklık olarak isimlendirdikleri halde, neden Türkiye belli konularda Gürcistan ile önemli gerilimler yaşamaktadır? Türkiye'nin Gürcistan ile ilişkilerinin sadece işbirliğine dayalı olduğu görüşüne karşılık, bu çalışma, Türkiye'nin Gürcistan ile ilişkilerinin hem çatışma hem işbirliği içerdiğini, çünkü Türkiye'nin yaklaşımının liberal işbirliği fikriyle değil güvenliğe dayalı politik realizm anlayışı ile güdüldüğünü savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to examine the characteristics and limitations of Turkey's cooperation with Georgia. This thesis employs the political realist approach in explaining Turkey's cooperation with Georgia and seeks to answer the following question:“Why does Turkey have significant tensions with Georgia over certain issues when both countries deepened their cooperation and labelled it strategic partnership?”. Contrary to the view that Turkey's relations with Georgia are based on exclusive cooperative behaviour, the thesis argues that, Turkey's relations with Georgia contain both conflict and cooperation since Turkey's approach is not guided by liberal cooperation ideas but by security orientated political realist understanding.