Understanding the transformations of Karagöz
Karagöz'ün dönüşümlerini anlamak
  1. Tez No: 345603
  2. Yazar: HALE BABADOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sanat Tarihi, Sosyoloji, Folklore, Art History, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Karagöz, Heidegger, Technē, Sanat, Modernleşme, Karagöz, Heidegger, Technē, Art, Modernizationv
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 541
Özet
Bu tez, Osmanlı toplumunun örgütlenme biçimi ve sosyal yaşamının gündeliği ile hayati bağlantılar kurmuş, technē olarak ortaya çıkmış Karagöz'ün dönüşümlerini incelemektedir. Osmanlı toplumunda Tanzimat dönemi ile başlayan ilk görünür modernleşme çabaları Karagöz'ün varoluş koşullarını da etkilemiştir. Karagöz bağlamında aydınlar arasındaki tartışmalar, technē'nin sanat ve zanaat olarak bölünmesinin, sanat lehine sonuçlanacak ilk işaretlerini de vermektedir. Heidegger'in“çerçevelenmiş dünya”olarak tanımladığı, modern teknolojinin özünü de“çerçeveleme”olarak kurduğu ve varolanların ortaya çıkışının modern özne tarafından sınırlanan ve hükmedilen bir şekilde belirlenimlendiği XX. Yüzyılda, Karagöz'ün seyirlik oyun olarak popülerliği de azalmış ve en önemli özellikleri olan siyasi ve sosyal hicvi Tanzimat'la ortaya çıkıp gelişmiş basılı medyaya bırakmıştır. Bunun yanı sıra, grotesk ve absürt özelliklerini de, derine nüfus eden etkileri yıllarca sürecek olan Cumhuriyet ile birlikte etkin müdahaleler sonucu bir kenara bırakmak zorunda kalmıştır. Türk toplumundaki değişikliklere paralel olarak bir dizi dönüşüm geçiren Karagöz'ün, XXI. Yüzyılda, çağdaş Hayaliler tarafından güzel sanatlar alanına ait olduğu iddia edilir; Karagöz'ün UNESCO-SÖKÜM kapsamına alınması, serbest piyasa ekonomisinin yayılmasıyla, görüşmecilerin tabiri ile“sahtesanatçılar”ın ortaya çıkması bu iddiayı daha da güçlendirmiştir. Dolayısıyla, Karagöz'ün, XVI. yüzyılda technē olarak başlayıp XXI. Yüzyılda güzel sanat nesnesi olarak biten yolculuğu bu tezin ana konusudur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the transformations of Karagöz that has emerged as technē in the 16th century, and had vital connections with the very organization and the daily practices of the social life of the Ottoman society. The first visible modernization efforts in the Ottoman society begin with the Tanzimat period, which also effected Karagöz's being. The debates among the intellectuals were the first sign of the division of technē in the case of Karagöz into art and craft in favor of art. By the 20th century, already defined as the age of the world picture that the modern technology establishes its essence as Enframing as a destining of revealing as Heidegger defines, the popularity of Karagöz as a performance decreased but its most important peculiarities, such as political and social satire, were transmitted to the printed media that has flourished by Tanzimat. In addition, its absurdity and grotesque were abandoned after the proclamation of the Republic, which had irreversible effects on Karagöz for decades. After a several transformations related to the changes in the Turkish society, in the 21st century, the contemporary performers claimed that Karagöz belongs to the domain of fine arts; with the safeguarding project of the UNESCO, this claim has strengthened especially after the spread of the free market economy, which created“fake-performers”in interviewees' words. Therefore, the journey of Karagöz that started as technē and ended up as fine art is the main concern of this thesis.