New forms of discrimination and exclusion: Gadjofication of Romani communities in Turkey
Ayrımcılık ve dışlanmanın yeni biçimleri: Türkiye'deki Roman toplulukların gacolaştırılması
- Tez No: 345604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gacolaştırma, Roman Çalışmaları, Kentsel Dönüşüm, STKlaşma, Kimlik Siyaseti, Gadjofication, Romani Studies, Urban Transformation, NGOization, Identity Politicsv
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Toplumun geri kalanıyla somut sınırları olan Roman toplulukları 20. Yüzyılın sonları itibarıyla onları çevreleyen toplumun eğilimleri için Kabul edilebilir biçimlere dönüştürülmeye zorlanmıştır. Buna göre bu çalışma, var olan literatürde tespit edilmiş olan boşluklarla da ilgili olarak, sadece toplulukların yaşam koşullarının düşüklüğüne değil aynı zamanda genellikle“güçlendirme”adına toplulukları“normalize”etme eğilimlerine de eleştirel bir akademik bakış açısından, Roman topluluklar hakkındaki sorunları araştırmak ve derinleştirmek gibi ihtiyaçlara yanıt vermeye çalışmakta. Bunun yanı sıra, yaşayan öznelerin içinde bulundukları gerçeklikle ilişkilerini zayıflatmamak için, bu çalışma Roman toplulukların maruz kaldıkları yaygın önyargılara karşı hayli eleştireldir. Diğer yandan, bu çalışma Türkiye'de toplulukların yerleştikleri pek çok yaşam alanında 'yerli' deneyimi kapsamak, bu süreçleri ve tartışmalarını karşılaştırılabilir kılmak üzere, sıradan Roman bireylerle ve kurulmuş olan Roman taban örgütlerinin anahtar kişileriyle sohbetlere ve etnografik gözlemler yürütmüştür.
Özet (Çeviri)
Romani communities having concrete frontiers with the rest of the society are strongly being transformed to the forms which are acceptable for the trends of these surrounding societies by late 20th century. Therefore the needs the dissertation is intended to cover, in accordance to such problems in the existing literature defined, are to explore and deepen questions about Romani communities from a scholar point of view which is critical not only to the low facilities the communities have but also to the tendencies to“normalize”the communities mostly in the name of empowering. Moreover, to not to detach living agents from the reality they are in, the research is highly critical to widespread prejudices Romani communities face. On the other hand to cover how the 'natives' experience such process and to make all these arguments comparable the research have carried out ethnographic observations and interviews with the ordinary Romani people and key figures of established grassroots Romani organizations on the sites where communities are settled all around Turkey.