A multi-level and multi-sited analysis of the European Union's immigration and asylum policy concerning irregular migration and its implications for Turkey: Edirne and Izmir as two major gateway cities
Avrupa Birliği'nin göç ve iltica politikalarının düzensiz göç boyutunun Türkiye'deki doğurgularına dair çoklu-düzey ve çoklu-alan analizi: İki önemli geçiş kenti olarak Edirne ve İzmir
- Tez No: 345605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA IDA RITTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB- Türkiye İlişkileri, Göç ve İltica Politikaları, Düzensiz Transit Göç, Transnasyonel Sosyal Alanlar (Geçiş Kentleri), Sosyal Ağlar, The European Union-Turkey Relations, Immigration and Asylum Policies, Irregular Transit Migration, Gateway Cities (Transnational Social Fields), Social Networks
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 567
Özet
Avrupa Birliği (AB), göç hareketlerini ve dış sınırlarını kontrol etmek için birçok farklı politika aracı ve programı hayata geçirmektedir. AB özelikle düzensiz göçe yönelik olarak bu kategoride yer alan göçün kontrolü için delokalizasyon stratejisine başvurmakta ve bu yaklaşımını güvenlik ve ekonomi odaklı söylemler ile desteklemektedir. Bu çerçevede, AB göç ve iltica politikasını dış politikasının bir aracı olarak kullanırken, operasyonel düzeyde de üye ve üye olmayan üyelere yönelik farklı program ve politika araçlarını Avrupalılaştırma ve dışsallaştırma stratejisi aracılığıyla uygulamaktadır. Bu bağlamda, düzensiz göç konusunda AB üye ve üçüncü ülkelere farklı politikalar ve özellikle önlemler empoze ederken, bu politikaların söz konusu ülkelerdeki doğurguları da farklı olmaktadır. Bir kaynak, hedef ve en önemlisi de bir transit ülke olarak; aynı zamanda da bir yandan 'aday' bir yandan da üçüncü ülke statüsüyle Türkiye, AB'nin göç ve iltica politikalarının doğurgularının incelenmesi adına son derece önemli bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. vii Bu çalışma, AB'nin göç ve iltica politikasının özellikle 'düzensiz göç' boyutunun Türkiye'deki doğurgularını çoklu-düzey ve çoklu-alan yaklaşımı ile analiz etmektedir. Bu çerçevede araştırma, söz konusu politikaların makro düzeyde Türkiye'deki normatif ve kurumsal yansımaları ile uygulama boyutu; mezo ve yerel düzeyde iki önemli geçiş şehrindeki (Edirne ve İzmir'de etnografik politika analizi) düzensiz göçle ilişkili sosyal ağlar ve mikro düzeyde de düzensiz transit göçmenlerin yaşamları ve göç deneyimleri üzerindeki doğurgularına odaklanmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu politikalarının etkilerinin ortaya konulabilmesi için üç ayrı düzeyde yer alan ilgili aktör ve kurumlar tarafından politikaların nasıl algılandığı, yorumlandığı, uygulandığı ve bu politikalardan nasıl etkilenildiği 'yorumlayıcı yaklaşım' ve kalitatif araştırma yöntemleri özellikle de 'etnografik politika analizi' yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Veri toplama aşamasında ikincil kaynaklar ve özellikle makro düzey için mevcut istatistiklerden de önemli ölçüde yararlanılmıştır. Ancak araştırma bulgularına ışık tutan asıl çalışma Ağustos 2011- Mart 2013 tarihleri arasında Ankara, Edirne ve İzmir'de gerçekleştirilen ve söz konusu aktörlerle makro düzeyde 18, mezo düzeyde 78 ve mikro düzeyde 11 (toplam 107) yarı yapılandırılmış görüşmenin yapıldığı ve aynı zamanda katılımcı gözlem ve derinlemesine mülakatlarla da desteklenen alan çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
In order to control migration movements and its external borders, the European Union (EU) has been implementing different policies and policy instruments. In particular, concerning irregular migration, delocalization is used for controlling and supported by securitization and economisation discourse. Within this framework, the EU uses the external dimension of its immigrant and asylum policy as a mode of governance and adopts different policy instruments and tailor-made measures for each country for operationalization. While the EU imposes different measures on the Member States and the non-EU countries through Europeanization and externalization channels; consequences and reactions are also diverse in those countries. As a sending, receiving and most importantly transit as well as both a candidate country; but also still a third country, Turkey provides an excellent settlement to analyse the implications of the externalities of the EU's immigration and asylum policy concerning irregular migration. This study analyses the implications of the EU's immigration and asylum policy with a special focus on irregular migration for Turkey by adopting a multi-level and multi-sited approach. Within this framework, this dissertation focuses on the implications v concerning normative and institutional changes as well as the implementation dimension in Turkey at macro level; on the irregular migration related social networks in specific gateway cities (multi-sited ethnography in Edirne and Izmir) at meso and local levels and finally, examines the policy implications on the migration experiences and lives of irregular transit migrants at micro level. Within this study mainly the 'interpretative approach' is adopted along with qualitative research methods, in particular 'ethnography of policy analysis' is employed to understand how the relevant actors and institutions receive, interpret, implement and are affected by the policies concerned. During the data collection, secondary sources and existing statistics are intensively used; however the main method that led to the findings of this research can be seen as the multi-sited field research, which was realized from August 2011 to March 2013 in Ankara, Edirne and Izmir, where at macro level 18, at meso level 78 and at micro level 11 (in total 107) semi-structured interviews were conducted with policy implementers and policy receivers and supported with participant observation as well as in-depth interviews.