Recreation of gender, class and city culture through recreational sites: Women in Keçiören public parks in Ankara
Rekreasyon alanlarında toplumsal cinsiyet, sınıf ve kent kültürünün yeniden üretimi: Ankara, Keçiören parklarında kadınlar
- Tez No: 345606
- Danışmanlar: PROF. DR. SENCER AYATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Public parks, women, public-private space, middle class aspirations, Keçiören, Şehir parkları, kadın, özel-kamusal alan, orta sınıf özlemleri, Ankara
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez Keçiören?deki üç farklı parkın kadınlar tarafından kullanılma ve kendilerine mal edilme dinamiklerini anlamaya amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bir grup orta ve orta-alt sınıf, muhafazakar kadının ve ailelerinin parklardaki gündelik pratikleri, deneyimleri ve karşılaşmalarının özel-kamusal alan müzakere dinamiklerini ve orta sınıflılık ideallerini nasıl şekillendirdiği ve dönüştürdüğünü üzerine odaklanılmıştır. Çalışma iki temel soru üzerine inşa edilmiştir. Birinci grup araştırma soruları kadınların Keçiören?deki parklar hakkındaki algı, deneyim ve kendine mal etme stratejilerine odaklanırken, dönüşmekte olan kent kültürü algısının arkasındaki dinamikleri de anlamaya çalışmaktadır. İçerisi/dışarısı, mahrem/genel, özel/kamusal ikiliklerinin nasıl ve hangi yollarla yeniden üretilip, dönüştüğü, ve sınıf temeli bedensel eylem, eğilim ve stratejilerin orta sınıflılık ideallerini nasıl şekillendirdiği tartışmaya açılmıştır. İkinci araştırma soruları ise kadınların kişilerarası ve toplumsal ilişkilerinin dönüşen anlam ve sınırları üzerine odaklanmıştır. Parklardaki kentsel hayata katılım ve deneyimleri kadınların aileleri, komşuları, arkadaşları ve yabancılarla olan sosyal ilişkilerini ne ölçüde ve nasıl dönüştürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore and examine the dynamics of the women?s participation to and appropriation of three Keçiören urban neighborhood parks. In this pursuit, the subjective experiences of a group of conservative women informants and their families? emergent practices, activities and encounters are examined and elaborated on with regard to the dynamic renegotiations between private and public space, and their familial middle class aspirations. My analysis of the women?s uses of urban parks is guided by two sets of related questions. The first set of questions focuses on the women?s perceptions,experiences, and appropriations of urban public parks in Keçiören and seeks to explore the dynamics of change in their perceptions and appropriation of urban culture. In examining this, along with the dynamic re-negotiation between the private and public, the middle class aspirations are examined. The second sets of questions specifically focus on the shifting meanings and boundaries of women?s interpersonal relations and sociabilities. Participation in and appropriation of urban neighborhood parks shape and transform women? patterns and characteristics of social relations with family, neighbors, friends and strangers.