350 numaralı Harput Şer'iyye Sicili'nin değerlendirilmesi (H. 1073) (M.1663-1664)
Evoluation of Harput court register of 350 number (H. 1073) (M.1663-1664)
  1. Tez No: 345654
  2. Yazar: NEVİM YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Harput, Mahkeme, Kadı, Şer'iyye Sicili, Van Kulu Ocakları, Harput, the Court, the Kadi, Sharia Court Records, Van Kulu Centers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Osmanlı şehir tarihi çalışmalarının en önemli kaynaklarından olan şer?iyye sicilleri, aynı zamanda Osmanlı tarihi ve kültürünün hukuki, içtimai ve siyasi kaynakları arasında yer almaktadırlar. Ait oldukları döneme ilişkin pek çok bilgi ihtiva eden bu kaynaklardan, bir bölgeye ait idari, mâli, demegrafik, tarımsal, askeri, sosyal, ailevi ve günlük yaşama dair çeşitli bilgiler elde edilebilmektedir. Bu çalışmada H.1073 (M.1663-1664) tarihli Harput Şer?iyye Sicili?nin tasnif, tahlil ve değerlendirmesi yapılarak Harput Şehri?nin söz konusu tarihteki ekonomik, sosyal, siyasi v kültürel hayatının aydınlatılmasına katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia Court records are the most important sources for the history of Ottoman city studies and also among the legal, social and political sources of the history and culture of the Ottoman. These sources contain a lot of information for the period they belong to and various data can be obtained concerning the administrative, financial, demographic, agricultural, military, social, familial, and daily life of the region. In this study, classification, analysis and evaluation of Harput Sharia Court records dated Hijri 1073(AD 1663-1664) are conducted and it is aimed to contribute to the enlightenment of economic, social, political and cultural life of Harput during the aforesaid dates.