Adil yargılanma hakkı
The right of a fair trial
  1. Tez No: 345666
  2. Yazar: MAHMUT AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma, adil yargılanma hakkı, Avrupa ?nsan Hakları Sözle?mesi, Fair judgement, fair judgement right, European Convention on Human Rights
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Adil yargılanma hakkı tarihi süreç içerisinde ulusal ve uluslar arası birçok belgede güvence altına alınan en temel insan haklarından biridir. Adil yargılanma hakkı ve bu hak kapsamındaki ilkelerin iç hukuk sistemimizde normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan Anayasamızda çerçevesi belirlenmiştir. İlk kez iç hukukumuzun da bir parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ifade edilen adil yargılanma hakkının en temel unsurları kanunla kurulmuş tarafsız ve bağımsız bir mahkeme, makul süre içinde yargılanma hakkı, yargılamanın aleni yapılması, yargılamanın hakkaniyete uygun olması ve masumiyet karinesidir. Kişilerin hukuk düzeni çerçevesinde doğuştan ya da sonradan elde ettikleri kazanımların en temel güvencesi, hukuka bağlı devlet anlayışı içerisinde tarafsız ve bağımsız mahkemelerin varlığı ve söz konusu mahkemelerin tarafsızlığının ve bağımsızlığının parlamento tarafından kabul edilen yasalarla güvence altına alınmasıdır
Özet (Çeviri)
The right of a fair trial is one of the basic human rights which is ensured by many national and international documents during the historical process. The right of a fair trial and the principles within the context of this right that take place at the top of hierarchy norms in our domestic law are defined in the constitution. The main elements of the right of a fair trial stated in European Convention on Human Rights which is a part of our domestic low for the first time are; an independent and impartial court established by law, right to trial within a reasonable time, to be tried in an open court, a fair trial and the presumption of innocence. The most basic guarantee of the congenital or later obtained gain in the rule of law is the existence of impartial and independent courts with an understanding of a state depending on law and impartiality and independency of these courts are being ensured with the laws adopted by the parliament.