Altı haftalık egzersizin sedanter ev hanımlarının bazı antropometrik özelliklerine ve kan değerlerine etkisi
The effect of six weeks exercise on some anthropometric and blood parameters in sedanter housewife
- Tez No: 345665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Egzersiz, Sedanter, Vücut Kompozisyonu, Kan Parametreleri, Physical activity, exercise, sedanter, body composition, blood parameters
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada 30-55 yaş arası sedanter olarak yaşayan bayanlara uygulanan altı haftalık aerobik içerikli egzersiz programının fiziksel, fizyolojik, çevre ölçümleri ve bazı kan parametreleri üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmaya 30-55 yaş arasında sedanter olarak yaşayan bayanlardan 10?u deney grubu, 10?u kontrol grubu olamak üzere toplam 20 sağlıklı-gönüllü katıldı. Gönüllü deney grubuna altı hafta boyunca haftada üç gün egzersiz uygulandı. Gönüllü gruplara egzersiz programından önce ve sonra olmak üzere iki kez ölçüm alındı. Fiziksel ve fizyolojik parametrelerden, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut yağ oranı, vücut kitle indeksi (BKI), istirahat nabzı, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, esneklik, anaerobik güç ölçümleri alındı. Antropometrik ölçümlerinden omuz, göğüs, üst kol, ön kol, el bileği, bel, karın, kalça, uyluk, diz, ayak bileği ve alt bacak çevre değerleri alındı. Kan parametrelerinden trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol, glikoz, hemoglobin ve total kolesterol sonuçları alındı. Alınan kan örnekleri Malatya Devlet Hastanesi Biyokimya Anabilim Dalı Laboratuarlarında değerlendirildi. Gönüllü grupların tanımlayıcı istatistikleri yapıldıktan sonra, grupların egzersiz programı öncesi ve sonrasındaki değerlerinin karşılaştırılmasında non-parametrik test olan Wilcoxon Signed Ranks Testi, grupların birbirleriyle olan ön test sonuçların ve son test sonuçlarının karşılaştırılmasında ise Mann-Whitney U Testi Kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak değerlendirildi.Sonuç olarak, sedanter bayanlara uygulanan altı haftalık düzenli egzersizlerin, fiziksel ve fizyolojik parametrelerden vücut ağırlığı, vücut yağ oranı, BKI, iç yağ, istirahat nabzı, değerlerinde anlamlı bir azalma, vücut suyu ve esneklik değerlerinde anlamlı bir artışa neden olduğu görülmüştür. Çevre ölçümlerinden ise omuz çevresi, göğüs çevresi, üst kol çevresi, bel çevresi, karın çevresi, kalça çevresi, uyluk çevresi, diz çevresi ve alt bacak çevresinde anlamlı bir azalmaya neden olmuştur. Bununla birlikte, kan parametrelerinden, hematokrit, trigliserit, HDL, hemoglobin değerlerinde artış, total kolestrol, LDL ve glikoz değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalış gözlenmemesine rağmen değişimlere neden olmuştur. Düzenli yapılan egzersizlerin, bireylerin fiziksel, fizyolojik, antropometrik ve kan parametrelerinde olumlu değişimler yaparak kişilerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama katkı sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
İt has been aimed to this study the influence of the aerobic contented exerice programs of 6 weeks over the some blood parameters, circumference measurements, physiological and physical measurements applied to the women living as sedanter between the ages of 30-55.Twenty healthy volunteer women have joined the study, 10 of whom were experimental group and the other 10 ones were in the control group and all of whom lived as sedanter between the ages of 30-55. The volunteer experimental group has been applied exercises for 3 days a week throughout 6 weeks. The volunteer has been exposed to measurements twice both before and after the exercise program. The measurements of anaerobic strength, flexibility, diastolic blood pressure, sistolic blood pressure, body mass index (BKI), body fat rate, body weight, heightness values have been taken among the physiological and physical parameters. The values of lower legs, foot ankles,thigh, knee, abdomen, waist, wrist, front arm, chest and shoulders also have been taken among the antropometric measurements. The results have been taken of total cholestrol, hemoglobin, glicos, LDL cholestrol, HDL cholestrol, trigliserid from the blood parameters. The received blood examples were evaluated in the Biochemistry Divison in Malatya State Hospital. The Wilcoxon Signed Ranks Test, which is a non-parametric test and used in the evaluation of values both before and after the exercise program of the groups, and the Mann-Whitney U Test were used in the evaluation of pre-test results and post-test results related to each others among the groups after the descriptive statistics of the volunteer groups had been done. The significant level has been determined as p < 0,05.As a result, the regular exercises of 6 weeks applied to the sedanter women have been seen to significantly increase a in the values of flexibility and body water(liquid) and on the contrary to a significantly decrease in the values ofresting heart rate, inner fat, BKI, body fat (%), body weight among the physical and physiological parameters. So as to the circumference measurements, a significant decrase have been observed about shoulders, chest, upper arm, waist, abdomen, hips, knees, thigh and lower legs. In addition although there is no statistical change, there was an increase an increase hematokrit, trigliserit, HDL, hemoglobin among the parameters decrease in total cholestrol, LDL and glicos were seen. It is thought that regular exercises give rise to positive changes in the physical and physiological blood and antropometric parameters contributing to more healthy and quality life lives of the individuals.