Manisa İl Halk Kütüphanesi 45 Ak Ze 202 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-Metin)
The poetry journal which numbered 45 Ak Ze 202 in Manisa ity public Library (Examination-Text)
- Tez No: 345676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, metin neşri, yazma, mecmua, mecmû`a-i eş`âr, Classical Turkish Literature, manuscript, macmua, macmua-i esar
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
?Mecmua? kavramı Klasik Türk edebiyatında önemli bir yer teşkil etmektedir. Özellikle şiir mecmuaları içerisinde barındırdığı eserler bakımından döneminin edebi zevkine örnek teşkil eden yegâne kaynaklar arasındadır. Şiir mecmualarında, divanları bulunan ve tezkirelerde rastladığımız şairler ve şiirleri yanında, henüz adı duyulmamış şairlere ya da eserlerini yakından tanıdığımız şairlerin bilinmeyen şiirlerine de rastlanmaktadır. Tüm bu özellikleri dolayısıyla şiir mecmuaları, Klasik Türk edebiyatı şiir geleneği içerisinde zengin muhtevası ile bir hazine niteliğindedir. Bu tezde Manisa İl Halk Kütüphanesi 45 Ak Ze 202 numarada bulunan Mecmû`a-i Eş`âr isimli şiir mecmuası çeviriyazıyla verilmiştir. Ayrıca eserin bütünlüklü olarak anlaşılması için ?mecmua? kavramı hakkında bilgi verilmiş, mecmuada şiiri olan sanatçıların hayat bilgileri sunulmuştur. Mecmuanın kim tarafından ve hangi tarihte yazıldığı tam olarak bilinmemektedir. Koleksiyon kayıtlarından da anlaşıldığı üzere baştaki sayfaları eksiktir. Toplam 58 varaktır. Çoğunluğu gazel olmakla birlikte, murabba ve muhammes gibi nazım şekillerinden oluşan şiirlerden müteşekkildir. Mecmuada, çeşitli şairlere ait 274 adet şiir bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a concept the poetry collections (?macmua?s) has a crucial place in Classical Turkish Literature. Especially poetry colletions, in terms of artifacts contained in literature tastes of the period between sources unique exemplary. In poetry colletions, we found unsung poets or unknown poems written by well-known poets, beside the poets who had a ?divan? and who took a place in ?tezkire?s?. With all of these properties poetry collections are treasures with a rich content within the poetry tradition of Classical Turkish Literature.In this thesis, the poem macmuas which called Mecmu`a-i Es`ar in Manisa County Public Library numbered 45 Ak Ze 202 was interpreted in written. Also, to understand the work as complete, some informations was given about the concept of macmua, lives of poets whose works took place in macmua was presented. It is not known that macmuas written by whom or what date. As can be seen in collection records, macmua?s head pages are missing. It has 58 leaves. Although the majority of the ghazals, there is ?murabbas? and ?muhammeses? in mecmua. Macmua has 286 poems written by various poets.