Babur-Nâme'nin [1b-60b] arasındaki bölümünün gramatikal dizini ve sözlüğü
The grammatical index and dictionary of Babur-Nâme between the folios of [1b-60b]
- Tez No: 345677
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Babur, Babur Devleti, Gramatikal Dizin, Chagatai Turkish, Babur, Babur State, Grammatical Index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Babur-nâme adlı eserin [1b-60b] arasındaki varakların transkripsiyonlu metninin verilmesi ve dizin-sözlüğünün hazırlanmasıdır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Babur ve Babur Devleti hakkında temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde çalışmamıza konu olan eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Metin kurulurken Haydarâbâd nüshası esas alınmış, yapılan eklemeler köşeli parantez içinde yazılmıştır. Üçüncü bölümde metnin sözlük ve dizini verilmiştir. Dizin hazırlanırken Reşit Rahmeti Arat'ın Kutadgu Bilig adlı eserindeki dilbilgisi sıralaması esas alınmıştır. Dördüncü bölüm olan ekler bölümüne metnin tıpkıbasımından örnek, Babur'a dair şecere ve Babur Devleti'nin sınırlarını gösteren harita eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which is prepared as master's thesis is transcription and preparation of vocabulary index-dictionary of Babur-nâme between the folios of [1b-60b]. This study consists four chapters. The first chapter includes the fundamental knowledges about Babur and the Babur State. In the second chapter, the transcription of the text which is subjected in the study is given. This study is based on the Haydarâbâd version. Committed additions are written in square brackets. A dictionary and grammatical index is given in chapter three. The index is based on the grammatical index of Reşit Rahmeti Arat's Kutadgu Bilig. Sample facsimile, descent of Babur and a map indicating the boundaries of the Babur State have been added to the appendices part which is fourth chapter.