Michigan Üniversitesi 416 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-Metin)
- Tez No: 345689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Mecmua, Mecmu'a-i Eş'ar, Classical Turkish Literature, Old Turkish Literature, Poetry Collection, Mecmû'a-t Ashari
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Geniş bir coğrafyada yüzyıllar boyunca hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu, en az kendi geçmişi kadar ihtişamlı ve zengin olan bir edebiyata sahiptir. Bu edebiyatın mahsulleri Klasik Türk Edebiyatı başlığı altında toplanmıştır. Klasik Türk Edebiyatını oluşturan yapı taşlarından biri de çalışmamıza konu olan mecmualardır. Dönemin edebi zevkini yansıtması ve edebiyat tarihine ışık tutması açısından son derece önemli olan mecmualar, farklı şairlerin çeşitli şiirlerinin toplandığı eserlerdir. Çalışmamızda, kim tarafından ve ne zaman yazıldığı tam olarak bilinmeyen, Michigan Üniversitesi kütüphanesine kayıtlı 416 numaralı şiir mecmuası incelenmiş, giriş bölümünde mecmualar, mecmuaların önemi ve mecmuada yer alan şairler hakkında birtakım bilgiler verilmiştir. Arap harfleriyle yazılmış olan metin transkripsiyon harfleri ile Latin alfabesine aktarılmıştır. Bu çalışma ile ilim âlemine yeni bir şiir mecmuası tanıtılmış ve mecmuanın edebiyat dünyasına yenilik kazandırması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire that ruled over a wide territory for centuries has a glorious and rich literature like its past. The products of this literature are categorized under the name of `Classical Turkish Literature?. The Mecmuas (collection of poetry), the subject of our study, are one of the important pieces in the Classical Turkish Literature. As they are reflecting the literary taste and sheding light upon the literary history of their period, the mecmuas are the pieces of works in which the poems of various poets are collected. In our study, the poetry mecmua that is recorded as no:416 at Library of University of Michigan, for which the author and the date of writing are unknown, is examined. Also, the mecmuas, the importance of mecmuas and imformation on the poets in the mecmua are the subjects of the study. The text written in the Arabic letters has been changed into the Latin alphabet with the transcription letters. With this study, a new poetry mecmua has been introduced to the science world and it is aimed that the mecmua adds novelty to the literature world.