Ortaöğretim dokuzuncu sınıf İngilizce dersinde okuma öncesi etkinliklerde sözcük bulutu kullanımının sözcük öğrenmeye etkisi
The effect of using word cloud at pre-reading activities in the ninth grade English course on vocabulary learning
- Tez No: 345688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BELGİN TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözcük Bulutu, Okuma Öncesi Etkinlik, Fark Etme, Rastlantısal Sözcük Öğrenme, Word Cloud, Pre-reading Activity, Noticing, Incidental Vocabulary Learning
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmayla dokuzuncu sınıf İngilizce dersinde okuma öncesi etkinliklerinde görsel araç olarak sözcük bulutunun kullanımının sözcük öğrenme başarısına ve kalıcılığına etkisi olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ön test-son test karşılaştırma gruplu yarı deneysel araştırma modeli kullanılmış ve görsel araçların etkisini ortaya koymak için oluşturulmuş iki bağımsız grup sözcük öğrenme başarısı ve kalıcılığı açısından karşılaştırılmıştır. Bu araştırmaya, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Tekirdağ?da Marmara Ereğlisi ilçesinde OPET Anadolu Lisesi'nde öğrenim görmekte olan dokuzuncu sınıflara kayıtlı 64 öğrenci katılmıştır. Araştırmada okuma öncesi etkinlikleri iki farklı görsel araçla yürütülmüştür. Birinci etkinlik içeriği ders kitabında yer alan resimlerle düzenlenmiştir. İkinci etkinlik içeriğinde ise sözcük bulutu görseline yer verilmiştir. Araştırmada öğrencilerin sözcük öğrenme ve öğrenmenin kalıcılık düzeyini ölçmek amacıyla Sözcük Bilgisi Ölçeği (SBÖ) (Vocabulary Knowledge Scale) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 16.0 programında, betimsel istatistik, bağımsız gruplar t-testi, tekrarlayan ölçümler için tek yönlü ANOVA ve kovaryans analizi (ANCOVA) testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada okuma öncesi iki farklı görsel araç kullanımına dayalı olarak yürütülen üç okuma öncesi etkinliği sonucunda okuma öncesi sözcük bulutu görselinin kullanıldığı deney grubu ve resim kullanılan kontrol grubu arasında sözcük öğrenme başarısı ve hatırlama açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmemiştir. Araştırmada SBÖ?de farklı seçeneklere verilen cevapların frekans ve yüzdelerinin analiz edilmesi sonucunda sözcük bulutunun kullanıldığı etkinliklerde resim kullanılan etkinliklerdekine oranla öğrencilerin sözcükleri fark etme ve anlamını öğrenme oranlarının son testte daha fazla arttığı gözlenmiştir fakat bu durum istatistiksel olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
This study aims at exploring the effectiveness of word cloud which is used as visual aid at pre-reading activities in the ninth grade English course on the students? vocabulary gains and retention. This study involves an quasi-experimental research model with pre-test and post-test compared groups; and two independent groups are compared in terms of their vocabulary gains and retention in order to prove the effect of different visual aids. This study involves 64 students, registered in ninth grade in OPET Anatolian High School in Marmara Ereğlisi district of Tekirdağ province during the 2011-2012 school year. The pre-reading activities in the study are set with two different visual aids. The content of the first activity is organized with the pictures involved in the course book. The content of the second activity is presented with the word cloud. In the study, Vocabulary Knowledge Scale (VKS) is used to evaluate the vocabulary gain and retention levels of students. The quantitative data obtained from the study are analyzed by using descriptive statistics, independent groups T-test, one-way ANOVA for repeated measures and covariance analysis (ANCOVA) test on SPSS 16.0 program. . It was found in the study that there is no statistical significant difference in terms of the vocabulary gain and retention between the experiment group presented with word cloud and the control group with pictures as a result of three pre-reading activities set with two different visual aids. On the other hand, analyzing the frequencies and percentages of the answers given in the VKS, it is observed that the rate of increase in students? noticing the words and learning word meanings higher than the activities with the picture in the post test, but that is not statistically significant.