Gerçeklik algısının fotoğraftaki teknolojik gelişmelerle birlikte değişime uğrayarak gerçeküstücülüğün ortaya çıkması
Technological advances in photography and the emergence of surrealism in conjunction with the transformation of perception reality
  1. Tez No: 345704
  2. Yazar: HALUK ARDA OSKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KANBUROĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Photography, Reality, Surrealism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tez çalışmasında, tarihsel süreç içerisinde plastik sanatlarda gerçeği yansıtma çabası ve imgeler dünyasının gerçekliğe aktarılması sorunsalı bağlamında; resim, fotoğraf ve felsefenin uygulama alanlarında ki yaklaşımlar ve birbirleri arasında ki etkileşimleri ortaya koymak amaçlanmaktadır. Gerçeklik doğanın bir yansıması olarak ya da doğanın görünürlüğünün içsel bir ifadesi olarak, sanatta, sosyo-politik-kültürel bağlamda yaptırımlarla şekillenmiştir. Fotoğrafın icadıyla değişen gerçeklik algısı, gerçeği birebir yansıtma kaygısını ve yaptırımını da değiştirmiştir. Doğa ile birebir ilişki içinde olan sanatçı, gerçeklik ile arasına mekanik bir düzeneği sokmaktadır. Bu düzeneğin sanatsal üretim sürecine dâhil olmasıyla birlikte, ortaya çıkacak etki-tepki mekanizmasının yarattığı yeni eğilimler çalışmada irdelenmektedir. Çalışmada argümantatif yöntem ve uygulama bir arada ortaya konulmaktadır. Bu tez çalışmasını destekleyen metnin oluşturulmasında öncelikle konu kapsamında literatür araştırması yapılarak, yerli-yabancı kitaplar, süreli yayınlar, ilgili tezler, çevrimiçi kaynaklar taranarak kaynakça oluşturulmuştur. Sanat tarihi kapsamında, gerçeküstü veya gerçeküstü anlatıma yakın sanat yapıtları, kronolojik sırayla çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmanın kapsamı, gerçeküstü anlatım tarzını açıklayarak, gerçeklik olgusunun irdelenmesidir. Bu bağlamda, dönemsel olarak plastik sanatlarda gerçeğe ulaşma çabası ve fotoğrafın icat edilmesiyle birlikte değişen gerçeklik olgusunun ortaya çıkardığı tartışmalar incelenmektedir. Değişen gerçeklik algısıyla ortaya çıkan sanat eserlerinin, fotoğrafla ilişkisi gerçeküstü sanat anlayışı kapsamında ele alınmaktadır. Çalışmanın cevap vermeye çalıştığı sorunsallar;
Özet (Çeviri)
In this thesis, revealing the interaction between philosophy, painting and photography within the context of reflecting the reality and image world into art in historical process of plastic arts is aimed. Reality, is shaped in arts with social-political-cultural contexts as reflection of nature or inner expression of visuality. The invention of photography changes the perception of reality and the concerns about mirroring the reality in an exact form. The artist whom always in a continuous interaction between nature, inserts a mechanical regularity between him/herself and reality. With the involvement of this regularity into the arts, there will be new leanings created by the action and reaction of this involvements in this thesis these leanings will be examined. In this thesis argumantative method and applications are used together. Bibliography is constituted by literature review including books, periodicals, relative thesis, online sources. Surrealistic and works which has close expressions to surrealistic style are listed chronologically in thesis within the concept of history of arts. The concept of thesis is explaining the surrealistic narration and examining the reality. Within this context while examining the effort of reaching the reality also the arguments about the change of reality with the invention of photography will be discussed. The discussions about the interaction between photography the works which are created under the circumstances of changing reality perception will be discussed. In this thesis these problematics will be answered: Are the photography and painting symbiotically connected each other in contemporary art production process with the invention of photography? and except mirroring the reality with which methods can photography reflect the surreal.