Weber'in Op.73 no:1 Klarnet Konçertosu ve Brahms'ın Op.114 Triosu'nun bestecilerin diğer klarnet yapıtlarıyla birlikte ele alınması
An examination of Weber's Clarinet Concerto Op.73 no:1 and Brahms Trio Op.114 along with their other compositions
  1. Tez No: 345761
  2. Yazar: KAYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EBRU MİNE SONAKIN ÇELİKER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klarnet, Carl Maria von Weber, Johannes Brahms, Trio, Konçerto, Carl Maria von Weber, Johannes Brahms, Trio, Concerto
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu metin çalışmasında; Carl Maria von Weber ve Johannes Brahms'ın hayatları, besteci kişilikleri ve klarnet için yazmış oldukları yapıtları incelenmiştir. İlk olarak klarnet repertuarına çok önemli eserler kazandırmış olan Carl Maria von Weber'in eser tablosu ve birinci klarnet konçertosunun ayrıntılı analizi sunulmuştur. Bu analizde temalar ve kesitler detaylı olarak nota üzerinde incelenerek gösterilmiştir. Çalışmamda konu edilen romantik dönem bestecilerinden Johannes Brahms'ın klarnet yapıtları arasında önemli bir yere sahip olan Klarnetli Trio'sunun form analizi yapılmıştır. Bu analizde bölümler incelenerek detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca romantik dönemde müzik ve yine dönem bestecileri hakkında bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the lives of Carl Maria von Weber, and Johannes Brahms, their composer personalities and their pieces that they had written for the clarinet are examined. First, the piece table and the detailed analysis of the first clarinet concerto of Carl Maria von Weber who brought very important pieces in the clarinet repertoire are presented. In this analysis, the themes and the sections are shown on the note by examining in a detailed way. The form analysis on Trio with Clarinet that has an important place in clarinet pieces of Johannes Brahms who is one of the composers of the romantic period that is subjected to my study is made. In this analysis, the sections are examined and handled in a detailed way. Besides, information about music in romantic period and the composers of the period is given.