Türk sinemasında sansür ve etkileri
Censorship of Turkish cinema and it's impacts
  1. Tez No: 345760
  2. Yazar: AFİF ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. SAMİ ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sansür, Türk Sineması, Sinematografik Sansür, Censorship, Turkish Cinema, Cinematographic Censorship
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Sansür, diğer bütün sanat dallarından daha yoğun ve baskıcı bir şekilde sinema sanatında ilk yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. İşte bu çalışmada sinemanın toplumsal olarak etkileri, sansürün tanımı ve sinemada uygulanma yöntemleri, Dünya ve Türk sinemasında sansür uygulamaları incelenmeye çalışıldı. Türk sinemasında sansür uygulamaları incelenirken hemen bütün tezlerde anlatılan Türk sinema tarihini anlatmaktan özellikle kaçınarak; sansür belgeleri, dönemin gazete ve dergilerinde çıkmış haber ve yazılar, resmi Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinden belgeler, Kültür Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Daire Başkanlığı?ndan alınan sansür karar tutanakları ile konu ele alındı. Bu belgeler ışığında ve belgelerin yönlendirmesiyle bir ?Türk Sinemasında Sansür Tarihi? ortaya koymaya çalışıldı. Bu belgeleri tez çalışmasının Ek bölümüne yerleştirerek, sonraki çalışmalara da yardımcı olmak amaçlandı.Bütün bu araştırmalarda ulaşılan sonuçlar da sonuç ve değerlendirme bölümünde analiz edildi. Böylece başlangıcından günümüze kadar devletin sinema ile belki de tek yakından ilişkisi olan sansür uygulamaları çerçevesinde bir tarihçe oluşturulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Censorship subsists in the art of cinema, more intense and repressive than any other branch of art, since its first years. In this study; cinema?s effect in social field, definition of censorship and the application method in cinema, practice of censorship in World and Turkish cinema has been examined. As analyzing the censorship practice in Turkish cinema; avoidably stating Turkish cinema history, which have been explained in almost every thesis; the point is discussed with the censorship documents, news and articles published on newspapers and magazines during the concerned period, documents from the official Ottoman and Turkish Republic archives, censorship decision records that have been copied from the Ministry of Culture, Cinema and Copyright Office. In consideration and referral of these documents, a ?Turkish Cinema Censorship History? has been tried to be propounded. By placing these documents in the appendix of the thesis, backing up further studies has been aimed. All outcomes that have been reached from the researches have been analyzed in the conclusion and assessment section. Thus, a trace since beginning till today have been tried to be constituted within the scope of censorship practices, which have been probably the only relationship between the state and cinema.