Liszt ve ses transkripsiyonları
Liszt and voice transcriptions
  1. Tez No: 345762
  2. Yazar: ÖNDER CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. HÜLYA TARCAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Liszt, Romantik Piyano Müziği, Opera, Parafraz, Uyarlama, Liszt, Romantic Piano Music, Opera, Paraphrase and Transcription
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Romantik dönemin büyük bestecilerinden biri olan, modern piyano okulunun kurucusu Franz Liszt, gençlik yıllarından itibaren kendinden önceki ve çağdaşı başka bestecilerin eserlerine ilgi duymuştur. Liszt'in bıraktığı sayısız parafraz, fantezi, transkripsiyonlarda kullanılan ileri piyano tekniği, sonraki yıllarda modern dönemin bestecileri tarafından tekrar keşfedilmiş ve kendi piyano kullanışlarının temelini oluşturmuştur.Uyarlamalarında Beethoven veya Berlioz'un senfonik yapıtlarından başka, vokal müzik alanında da çalışmalar yapan besteci, özellikle Schubert Lied'leri ve Mozart veya İtalyan büyük opera bestecilerinin (Donizetti, Verdi, ve diğerleri) başyapıtlarını ele almıştır. Schubert'in yazısında oluşan ''kısa süreçte büyük dramatik atmosferi'' veya Mozart'ın opera tiplemelerindeki çarpıcı özellikleri, Verdi ve daha başka İtalyan bestecilerin teatral ustalıklarını birebir klavyeye aktarabilmiştir. Bu bağlamda arkadaşı ve damadı Richard Wagner'in müzik dramlarındaki orkestral ve vokal yoğunluğu aksettirebilmek için, piyano virtüozitesinde büyük aşamalar oluşturacak bir klavye kullanımına yönelmiştir (transandant teknik). Olağanüstü doğaçlama yeteneği de parafrazlarını yaratırken Liszt'e çok yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most remarkable composers of the Romantic era and the establisher of the modern piano virtuosity, Franz Liszt has always had a special interest in the work of other great composers; be that those who preceded him or his contemporaries. The numerous paraphrases, fantasies and the advanced piano technique used in transcriptions are all legacies of Liszt that modern era composers who followed him rediscovered and used as a basis for their own piano techniques. In his adaptations, besides the symphonic work of Beethoven and Berlioz, Liszt also adapted vocal music, and had a special interest in the Lieder of Schubert and the work of Mozart and other Italian renowned opera composers (Donizetti, Verdi, and others). Liszt was able to transform on the keyboard ?The big and dramatic atmosphere that evolved shortly? in the scripture of Schubert, the striking features of the opera characters of Mozart, and the theatrical artifice of Verdi and other Italian opera composers. In this context, and in order to translate the vocal and the orchestral density in the musical dramas of his friend and son-in-law Richard Wagner, he started to accomplish a technical style on keyboard (Transcendental technique). His extraordinary ability to improvise has helped Liszt greatly while creating his paraphrases.