Ortaçağ askeri tarihinin maddi sınırları
Material limits of medieval military history
- Tez No: 345764
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ortaçağ, Askeri Tarih, Kuzey Karadeniz, Feodal Toplum, Avrasya, Medieval, Military History, Northern Black Sea Region, Feudal Society, Eurasia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Ortaçağ Savaşlarının yürütülmesinde, orduların karşı karşıya kaldığı evrensel fiziksel ve biyolojik kısıtlamalar mevcuttur. Bu kısıtlamalara bağlı olarak, Ortaçağ ordularının harekat yarıçapları, ülke, bölge ve kültür farkı olmaksızın aynı kalıplar içerisinde kalmıştır. Bu nedenle Ortaçağ savaşları meydan savaşlarından çok, akınlar ve kale kuşatmaları çerçevesinde yapılmıştır.Bu çalışmanın amacı, Ortaçağlar boyunca farklı yer ve zamanlarda faaliyet göstermiş olan Ortaçağ ordularının lojistik ve savaş stratejilerinin tamamen aynı olduğunu göstermek ve bu bağlamda akın-kale kuşatması stratejisine farklı bir bakış açısı getirmektir.
Özet (Çeviri)
Medieval armies had physical and biological limitations in conducting warfare and this was a fact on a universal scale. Regardless of differences between countries, regions and cultures, the operational radius of medieval armies remained within same patterns because of those limitations. For this reason, medieval wars had been waged with raiding and laying siege, rather than pitched battles.The purpose of this study is to show that logistics and battle strategies of medieval armies followed same patterns, regardless of the time period and geography of their existence; and in this context, to put a different perspective on raiding and siege warfare strategies of medieval warfare.