Beden eğitimi öğretmenlerinin rekreatif aktivitelere katılım durumları, psikolojik iyilik halleri ve yaşam tatminlerinin incelenmesi: Antalya merkez örneği
Study of physical education teacher's participation status of recreational activites, status of pyschologial well-being and life satisfaction:Central city Antalya sample
- Tez No: 345768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVREN TERCAN AĞYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Rekreasyon, Beden Eğitimi Öğretmeni, Psikolojik İyilik, Yaşam Tatmini, Leisure, Recreation, Physical Education Teacher, Psychological Well-Being, Life Satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı Antalya merkezinde Devlet okullarında Beden Eğitimi Öğretmeni olarak çalışan bireylerin rekreatif aktivitelere katılımlarının, psikolojik iyilik düzeylerinin ve yaşam tatminlerinin birbirleriyle ve demografik değişkenlerle ilişkili olarak ortaya konmasıdır. Çalışmanın evrenini Antalya merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı?na Bağlı olarak Devlet okullarında çalışan 323 Beden Eğitimi Öğretmeni oluşturmaktadır. Yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmaya 267 öğretmen gönüllü olarak katılmış ve %83?lük bir geri dönüş oranı elde edilmiş katılımcıların yaş ortalaması= 35,64 ± 7,52?dir. Veri toplama aracı dört bölümden oluşan bir anket formudur. Anketin birinci bölümünde katılımcılara ilişkin demografik bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde ise rekreatif aktivitelere katılımla ilgili sorular bulunmaktadır. Bu sorular oluşturulurken literatür ve uzman kişilerin görüşlerinden faydalanılmıştır. Üçüncü bölümde çalışmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin yaşam tatmininin belirlenmesi amacıyla Diener vd. (1985) tarafından geliştirilmiş olan ?Yaşam Tatmini Ölçeği? kullanılmıştır. Ölçeğin Türk kültürüne adaptasyonu Köker (1991) ve Yetim (1991) tarafından yapılmıştır. Veri formunun dördüncü bölümünde ise Ryff (1989) tarafından geliştirilmiş olan ve Akın tarafından (2008) Türk kültürüne uyarlanmış olan psikolojik iyilik ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin %52,4?ü kadın %76,0 oranında evli, %37,5 oranında çocuksuz, algıladıkları gelir düzeyi ise %64,0 oranında iyi seviyededir. Katılımcıların rekreatif aktivitelere katılım düzeyleri ile ilgili bulgular incelendiğinde; rekreatif aktivitelere ağırlıklı olarak haftada 6-10 saat arasında katılmakta, haftalık katılım sıklığı da 1-2 kez %43,4 oranında ya da 3-4 kez %43,1 oranında gerçekleşmektedir. Katılımcıların sportif, sosyal ve kültürel aktivitelere katılım şekline bakıldığında sportif ve sosyal aktivitelere ağırlıklı olarak aktif katıldıkları sportif aktivitelere %77,2 oranında ve sosyal aktivitelere %50,9 oranında kültürel aktivitelere ise %83,1 oranında ağırlıklı olarak pasif katılımı tercih ettikleri görülmektedir. Yaşam tatmini rekreatif aktivitelere katılım süresi ve katılım sıklığı yüksek gruplarda daha yüksek bulunmuştur. Psikolojik iyilik ise rekreatif aktivitelere katılım süresi yüksek grupta daha yüksek bulunmuştur. Sportif ve sosyal aktivitelere aktif katılan gruplarda yaşam tatmini düzeyi pasif katılan gruba oranla daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to analyze recreational participation, psychological wellbeing and life satisfaction of Physical Education Teachers working in public sector schools in Antalya city center in relation with each other and demographic variables. Population of the study consisted ot 323 physical education teachers working in Public Sector schools under Ministry of Education in Antalya. 267 physical education teachers participated in the study voluntarily, face-to-face questionnaire method was applied, a rate of return of 83% was achieved (Participants? mean age= 35,64 ± 7,52). Data collection tool was a questionnaire consisting of four parts. The first part included questions about demographic information. The second part consisted of questions about participating in recreation activities. Literature and experts were refered for preparing questions in this part. In the third part ?Satisfaction with Life Scale? developed by Diener et al (1985) and adapted to Turkish by Köker (1991) and Yetim (1991). In the fourth part of the questionnaire psychological well-being scales developed by Ryff (1989) and adapted to Turkish culture by Akın (2008) was used. The participants were 52,4% women, 76,0% married, 37,5% without children, 64,0% perceiving a good level of income. When findings concerning participation of subjects to recreation are examined, it is found that weekly participation level was 6-10 hours, weekly participation frequency was 1-2 times (43,4%) or 3-4 times (43,1%). Physical education teachers preferred active participation to sportive and social activities (77,2% and 50,9% respectively), while preferred passive participation (83,1%) to cultural activities. Life satisfaction was higher in the groups with higher participation duration and frequency, meanwhile psychological wellbeing was higher in groups with higher participation duration. Subjects participating actively in sports and social activities had higher life satisfaction than groups participating passively in sports and social activities.