Batman ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerin boş zaman alışkanlıklarının araştırılması
The investigation of the empty times of physical education and sports teachers which make due in Batman
  1. Tez No: 565724
  2. Yazar: AHMET CEMİL BİÇİMLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜBEYDE GÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Öğretmen, Rekreasyon, Zaman, Leisure time, Teacher, Recreation, Time
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma Batman ilinde görev yapan öğretmenlerin boş zaman değerlendirme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma evrenini 2018--2019 yılları arasında Batman ilinde görev yapan 211 Beden Eğitimi ve Spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada tüm evrene ulaşılmaya çalışılmış ancak 200 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; katılımcıların demografik bilgilerini belirlemeye yönelik sorular, rekreatif aktivite katılım ölçeği kullanılmıştır. Araştırmamızda istatiksel analizler SPSS 22.0 paket programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, bağımsız gruplar t-testi ANOVA ve Tukey çoklu karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Yapılan anket araştırması sonucunda boş zaman aktivitelerinin yaptığı etkilere yönelik verdikleri cevaplara bakıldığında kişilerde mutlu edici, dinlendirici ve eğitici gibi olumlu yönlerde etkiler yaptığıdır; kişileri iş doyumu ve heyecan verme yönünden ise etkilemediği ortaya çıkmıştır. Boş zaman aktivitelerinin katılımcıların yaş ve medeni durumuna göre değişmediği ancak yaş arttıkça aktiviteye katılım sayısında azalma olduğu, erkeklerin aktiviteyi daha çok tercih ettikleri görülmektedir. Ayrıca boş zamanlarda yapılan etkinlikler alt boyutu ile boş zaman etkinliklerine katılım şekilleri alt boyutları arasında erkeklerin kadınlara göre daha yüksek puan aldıkları, yani daha olumlu etkiler bıraktığı anlaşılmıştır. Öğretmenlerin medeni durum, yaş ve çocuk sayısına göre boş zaman değerlendirme ölçeği toplam puanları ile alt boyutları arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
2019, Page:44 This study was conducted to investigate the leisure time habits of the teachers working in the province of Batman. The research universe is in Batman province between 2018-2019. The teacher constitutes the teacher. The study was attempted to reach the entire universe but reached 200 teachers. As a data collection tool; questions to determine the demographic information of participants and recreational activity participation scale were used. In our study, statistical analyzes were performed in SPSS 22.0 package As a result of the survey, it is observed that the responses of the teachers in the region towards the effects of leisure activities have positive effects such as happy, relaxing and educative. It has been revealed that it does not affect people in terms of job satisfaction and excitement. It is seen that leisure activities do not change according to age and marital status of the participants, but as the age increases, there is a decrease in the number of participation in the activities, and men prefer the activity more. In addition, the sub-dimensions of leisure activities and leisure activities were found to be higher in men than women, is they had more positive effects. There is no significant difference between the total scores of the teachers and their scores according to the marital status, age and number of children program. Frequency, percentage, independent groups t-test, ANOVA and Tukey multiple comparison tests were used to evaluate the data.