Toplumsal hareketlerin dönüşümü ve modern bir toplumsal hareket olarak hacktivizm: Anonymous ve Redhack örnekleri
Conversion of social movements and hacktivism as a modern social movements: Examples of Anonymous and Redhack
  1. Tez No: 345777
  2. Yazar: ELİF KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANEM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: demokratikleşme, toplumsal hareketler, hacktivizm, eylem repertuvarı, bilgi hakkı, democratization, social movements, Hacktivizm, repertoire of action, right for information
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Toplumsal Hareketler, dünya ve ülke politikalarında her daim var olmuş ve tarihteki gelişmeler ve koşullar doğrultusunda farklı mücadele ve eylem biçimleri geliştirmiş, farklı şekillerde tanımlanmışlardır. Önceleri amaçları belli olmayan saldırgan bir yığın davranışı olarak tanımlanan hareketler, sanayileşmenin getirileriyle birlikte ekonomik ve kentsel boyutlarda tanımlanır hale gelmişlerdir. II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş?ın ardından politik yönü çeşitlilik kazanan hareketler, kadın ve çocuk hakları, kimlik ve çevre sorunlarını da mücadele konusu altına almışlardır. Bahsedilen politik boyutlar değişmeye devam ederken, teknolojideki değişim ve ilerleme de gerek toplumsal hareketlerin ana amacını, gerekse kullandıkları eylem repertuvarlarını da evriltmiştir. Bu tez küresel toplumun geldiği son noktada, yukarıda sayılan hareket konularına, bilginin serbest ve herkes tarafından erişilebilir olması gerektiği anlamına gelen ?bilgi hakkı?nı dahil eden ve nasıl elde edilmiş olursa olsun, elde edilen ve özgürleştirilen bilgiye dayanarak ulusal ve uluslararası politikayı etkilemeye çalışan Hacktivizmi modern bir toplumsal hareket olarak ele almaktadır. Toplumsal hareketlerin var olmak için belli bir demokratik düzeye ihtiyaç duyduğu ve en temel amaçlarının ?daha fazla demokrasi? olduğu; toplumsal hareketlerin yıkıcı enstrümanlar kullanabilseler de yeni bir düzen yaratma arzuları bakımından yapıcı olduğu; genel geçer akademik çalışmaların henüz toplumsal hareketler analizine dahil etmedikleri bilgi hakkı toplumsal hareketlerin amaçları arasında yer alması gerektiği ve hacktivizm, bilgiyi elde etmek için bilgi ve teknoloji kullanan, uluslararası ittifaklar kurarak uluslararası politikayı etkileyen modern bir toplumsal hareket biçimi olduğu iddiaları bu çalışmanın ana hipotetik temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social Movements have always been existing in the world and state politics, they developed different contentions and action forms in line with historical changes and conditions and they were identified in different ways. Movements which were previously identified as a kind of violent mass behaviour without any precise objective have got to be identified in economic and urban dimensions together with the outputs of industrialization. Movements which gained politic and economic diversity after the World War II and Cold War have started to include women?s and children?s rights, identity and environmental problems under the topic of struggle issues. While mentioned political dimensions continue to evolve, changes and improvement in technology have the main purpose of social movements and repertoire of action evolved additionally. This dissertation recognizes right for information, which emphasises that the information must be free and publicly accessible, as a social movement issue and presumes Hacktivism as a modern social movement which tries to affect national and international politics by using gained and freed information, no matter how it is gained. Social movements need a certain level of democracy to exist and their primary goal is to have ?more democracy?. Even if the social movements are able to use destructive instruments, they are constructive to create a new social order. ?The Right for Information? which is not included in the social movement analysis by the de facto academical studies must take its place among the objectives of social movements. Hacktivism is a modern form of social movement which uses information and technology to access information and affects international politics by building international cooperation. These mentioned thesises build up this dissertation?s hypothetical base.