Çerçeveleme teorisi perspektifinden toplumsal hareketlerin analizi
Analyzing social movements from the perspective of framing theory
  1. Tez No: 849891
  2. Yazar: SABRİYE KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜLSELCEN KAFKASYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Teoriler, Çerçeveleme teorisi, Indignados Hareketi, İzlanda Mutfak Devrimi, Gezi Parkı Hareketi, Modern Theories, Framing Theory, Indignados Movement, Icelandic Kitchen Revolution, Gezi Park Movement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Toplumsal hareketler, geçmişten günümüze insanlar için büyük değişimler meydana getiren önemli bir dinamik yapıyı teşkil etmektedir. Hareketlerin temelinde mevcut sistemlerin sorgulanması yatmaktadır. Kolektif hareketlerin oluşmasındaki temel unsur bireysel katılımdır. Bireyler, bulundukları toplumdaki mevcut sosyal, politik, kültürel ve ekonomik alanlarda değişim ve dönüşüm talebiyle ortak amaçlar ve hedefler doğrultusunda bir araya gelmesiyle kolektif bir yapı oluşturur. Kolektif davranışlar, erken dönem teorisyenleri tarafından korkutucu, aşırı, tahmin edilemez, irrasyonel ve geçici olarak tasvir edilmiştir. Toplumsal hareketler, kolektif davranışlar içindeki en güçlü ve organize biçimi olmakla birlikte aynı zamanda da etkisi en kalıcı olandır. Toplumsal hareketler, bilinçli olarak bir araya gelmiş, aynı amaca hizmet eden, organize ve örgütlü bir gruptur. Kolektif davranışlar, rastgele, özensiz ve karmaşıktır, kısa ömürlü ve örgütlenmemiştir. Kolektif hareketler içinde toplumsal hareketler için ayrı olarak inceleme ve araştırma gerekmektedir. Toplumsal hareketlerin değişimin bir sonucu değil bir aracı olduğunun anlaşılması bu alandaki incelemeleri arttırmıştır. Kolektif hareketler bir politikayı ya da doğrudan devletin kendisini hedef almakta, çok sayıda insanın hayatında değişim meydana getirmek ya da değişime direnmek için direnen toplu çabaları ifade etmektedir. Toplumsal hareketlerin incelenmesinde 1960 sonrası dönemde, klasik teorilerin toplumsal hareketleri açıklamada yetersiz kalması sonucu yeni teoriler geliştirilmiştir. Bu teoriler, kaynak seferberliği teorisi, siyasi süreç teorisi, yeni toplumsal hareketler teorisi ve çerçeveleme teorisidir. Çerçeveleme teorisi bireylerin algı ve yorumlarını şekillendirip çevresindeki olayları tanımlama ve etiketlemelerini sağlayan anlamlandırma sürecidir. Bu çalışmada toplumsal hareket çalışmalarında merkezi teori haline gelen çerçeveleme teorisi perspektifiyle, aynı dönemde benzer taleplerle ortaya çıkan İspanya'da Öfkeliler (Indignados) Hareketi, İzlanda'da İzlanda Mutfak Devrimi ve Türkiye'de Gezi Parkı Hareketi incelenmiştir. Tezin amacı farklı kültürde ve ülkelerde ortaya çıkan fakat benzer talepleri olan hareketlerin çerçeveleme teorisi perspektifiyle incelendiğinde hareketlerin sorunları nasıl çerçevelediği, hangi çözümler sunduğu ve nasıl seferberlik oluşturduğu gibi açılardan incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Social movements constitute an important dynamic structure that has brought about great changes for people from past to present. The basis of movements is the questioning of existing systems. The main element in the formation of collective movements is individual participation. Individuals form a collective structure when they come together in line with common goals and objectives with the demand for change and transformation in the existing social, political, cultural and economic fields in their society. Collective behavior has been described by early theorists as frightening, extreme, unpredictable, irrational and temporary. Social movements are the most powerful and organized form of collective behaviour, but also the one with the most lasting impact. A social movement is an organized group of people who consciously come together to serve the same purpose. Collective behaviour is random, sloppy and complex, short-lived and unorganized. Within collective movements, social movements need to be analyzed and researched separately. The realization that social movements are a means rather than an outcome of change has increased the research in this field. Collective movements target a policy or the state itself directly and represent collective efforts to bring about change in the lives of large numbers of people or to resist change. In the post-1960 period, new theories were developed as a result of the inadequacy of classical theories in explaining social movements. These theories include resource mobilization theory, political process theory, new social movements theory and framing theory. Framing theory is the process of interpretation that shapes individuals' perceptions and interpretations and enables them to define and label the events around them. In this study, the Indignados Movement in Spain, the Icelandic Kitchen Revolution in Iceland and the Gezi Park Movement in Turkey, which are movements that emerged with similar demands in the same period, are examined from the perspective of framing theory, which has become the central theory in social movement studies. The aim of the thesis is to examine the movements that emerged in different cultures and countries but with similar demands from the perspective of framing theory in terms of how the movements frame problems, what solutions they offer and how they mobilize.