Konaklama işletmeleri koşulları ve web sayfası dizayn kriterleri ilişkisi analizi ve alanya uygulaması
Relationship between status of the lodging industry enterprises and web page design criterias analysis and a research in Alanya
  1. Tez No: 345794
  2. Yazar: HAKAN TOKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, İnternet Sayfaları, Web, Online Rezervasyon, Sosyal Medya, LodgingIndustry, Web Pages Web, Online Reservation, Social Media
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bilişim teknolojilerindeki yeni gelişmeler ilk olarak turizm endüstrisi tarafından benimsenip kullanılmaktadırlar. Bunun en önemli sebebi turistik işletmelerin yapısının yoğun bilgi alışverişine ihtiyaç duymasıdır. Turizm işletmeleri için önce telefon yolu sonra faks ile gelişen iletişim ihtiyacı bugünkü teknolojiler ile yerini internete bırakmak üzeredir. Tüm basılı ve görsel medya organlarının da internete taşınması ve sosyal medya gibi kişiden kişiye iletişimi artıran araçların ortaya çıkması internet teknolojilerini turizm işletmeleri için mükemmel bir platform haline getirmiştir. Bu platformda otelcilik sektörünün tanıtımını yapacak en önemli araç internet sayfaları olacaktır. Her ne kadar otelcilik sektörü tarafından çok ilgi görüp kullanımı yaygın olsa da internet sayfalarının tasarımında ve işletiminde sorunlar olabilmektedir. Çoğu zaman işinin ehli bilişim firmaları tarafından tasarlanmayan ve teknik bir konu olduğu için işletme yöneticileri tarafından fazla eleştirilmeyen bu sayfalardan işletmeler yeterince fayda görememektedirler. Bir turizm işletmesinin internet sayfasının işletme için sağlayabileceği bir çok fayda bulunmaktadır. Bu özelliklerini sektör yöneticilerine ve ilgili bilişim firmalarına tanıtmak gerekmektedir. Turizm işletmelerini yakından ilgilendiren bu konu üzerine ülkemizde fazla çalışma yapılmamıştır. Sürekli kendini yenileyen bu teknolojiyi takip edebilmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı turizm işletmeleri ve bu konuda daha sonra araştırma yapacak akademisyenler için kaynak oluşturabilecek bir çalışma ortaya çıkarmaktır. Çalışma yapılmadan önce örneklemi oluşturacak oteller listesi oluşturulmuştur. Daha sonra geçmişteki bilimsel çalışmalardan yaralanmak sureti ile bu otellerin sayfalarını değerlendirip anlamlı sonuçlar çıkarabilecek bir değerlendirme formu hazırlanmıştır. Bu işletmelerin sayfaları internetten bulunarak formdaki değişkenlerin bulunabilirliği test edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar otelcilik sektörünün internet sayfalarındaki eksiklerini ortaya çıkartmıştır. Veriler otellerin sınıflarına göre analiz edilerek bazı bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The tourism industry is the primary user of the newest technologic advancements at Information Technologies. That is because of the structure of the touristic enterprises needs and its dense communication transfers. At early stages, telephone and fax technologies solved the need of communication for those companies but nowadays internet technologies are preferred. All the printed and visual media presented on the internet and communication tools like social media are the new trend, making internet technologies the perfect platform for tourism enterprises. On this platform web pages are going to be the most important tool to present lodging companies on the internet. Web pages are easily accepted and used by the lodging industry; however, some problems may show up at their design and administration issues. Most of the time they are not built by the information technologies professionals and they are not supervised by managers, as it's a technical issue. Therefore, the lodging industry can not take advantage of all the benefits web pages serve. A touristic web page has many benefits for the company. These benefits must be brought to the attention of both the lodging managers and information technologies professionals. There is very little research on this subject made in our country. Tourism is an important part of Turkey's culture and economy, which makes this a highly important issue. This fast advancing technology need more research to be followed. The main purpose of this research is to create a resource for the touristic enterprises and for the academic literature. At the first stage a sample list of hotels is created. And at the next step an evaluation form is created using the similar researches printed formerly. All hotel web pages are examined using this form and the results show the discussed benefits of the pages of the lodging industry. Analyzing the data according to the hotel types, some results are generated.