Sıradışı konular çalışma etkinliklerinin yaratıcılığa etkisi
The effect of unusual topics study activities on creativity
- Tez No: 345832
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ Y. KINCAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gifted and Talented Childrens, Creativity, Unusual Isues
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Sıradışı Konular Çalışma Etkinliklerinin yaratıcılık üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Üstün yetenekli öğrencilerin önemli özelliklerinden birisi olan yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesi için 15 farklı oturumdan oluşan Sıradışı Konular Çalışma Etkinlikleri geliştirilmiştir.Araştırmada öntest sontest eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. İstanbul İlinden seçilen 10 deney ve 10 kontrol grubu olmak üzere 20 üstün yetenekli ilköğretim ikinci kademe öğrencisi çalışma grubunu oluşturmuştur. Grupların oluşturulmasıyla deney grubuna yaratıcılık becerilerini geliştirmeye yönelik sıradışı konular çalışma etkinlikleri uygulanırken kontrol grubuna uygulanmamıştır.Araştırmada üstün yetenekli öğrecilerin öntest sontest uygulamalarında yaratıcılık becerilerinin ölçümü için ?Torance Yaratıcı Düşünce Testi? kullanılmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin demografik özelliklerinin tespiti için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Elde edilen veriler Sosyal Bilimler Veri Analiz programı ile analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi. 05 kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the effect of Unusual Topics Study Activities on creativity. A 15-session Unusual Topics Study Activities was developed in order to improve the creativity skills which are one of the most important characteristics of gifted and talented students.In this study, pretest and posttest unequal control group quasi experimental design was used. The participants of the study were comprised of 20 secondary school gifted and talented studenst (10 for test group and 10 for control group) in Istanbul. While the Unusual Topics Study Activities for developing creativity skills were conducted to the test group, it wasn?t conducted to the control group.In pre-test and post-test applications, ?Torance Creative Thinking Test? was used in order to test the creativity skills of gifted and talented students. Moreover, Personal Information Form developed by the researcher was used to identify the demographic features of the students. The data were analyzed by Social Science Data Analyses Program and the significant level was admitted as .05. Mann Whitney U, Wilcoxon Signed Rank Tests, One Way Anova, t test was used in data analysis in the study.The results of the study indicated that the activities developed for increasing the creativity skills of gifted students were significant. It was concluded that the unusual topics ınstructional activities developed the creativity skills of the students.After discussed the results obtained, some proposals were presented for future studies.