İlköğretim okulu yöneticilerinin zaman yönetimi hakkındaki görüşleri
The opinions of primary school administrators about time management
- Tez No: 345855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zaman, zaman yönetimi, ilköğretim okulu yöneticileri, Time, Time Management, Primary School Administrators
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
2000'li yıllarda üretim unsurlarından biri olarak algılanan ?zaman? ve onun etkili ve verimli kullanımı olarak tanımlanabilecek olan ?zaman yönetimi? öne çıkan bir kavram olmuştur. Bu noktada ilköğretim okulu yöneticilerinin de zaman yönetimi hakkında görüşlerinin belirlenmesi önemli görülmektedir.Bu araştırmanın amacı; ilköğretim okulu yöneticilerinin zaman yönetimi hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Ayrıca, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, branş, yöneticilikte hizmet yılı, okulun bulunduğu yer, okulda bulunan öğrenci sayısı ve zaman yönetimi ile ilgili yayın okuma değişkenleri ile zaman yönetimine ilişkin görüşleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi de bu araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır.Bu çalışma Çanakkale ilinin il merkezi, Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri hariç olmak üzere (sadece 3 ilköğretim okulu bulunduğundan ve ulaşım zorluğundan) ilçe merkezleri ile belde ve köylerindeki 126 resmi ilköğretim okulunda okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlerinde bulunan 200 ilköğretim okulu yöneticisini katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Gözel'in (2009) ?İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Zaman Yönetimi Hakkındaki Görüşleri? isimli araştırması ile Silahtaroğlu'nun (2004) ?Akademisyenlerde Zaman Yönetimi? araştırmasında kullanılan anketlerden geliştirilen ?Zaman Yönetimi Anketi? kullanılmıştır. Uygulanan anket sonucu toplanan veriler SPSS programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t testi ve tek faktörlü varyans analizi aracılığı ile yapılmıştır.Araştırma sonucunda ilköğretim okulu yöneticilerinin zaman yönetimi boyutlarına ilişkin görüşleri elde edilmiş ve bunlar tartışılmıştır. İlköğretim okulu yöneticileri arasında zaman yönetimine ilişkin görüşlerinin ?zaman planlaması? boyutunda ?branş?, ?zaman yönetimiyle ilgili yayın okuma? değişkenine göre; ?zamanı etkin kullanma? boyutunda yöneticilikteki hizmet yılı? ve ?okulun bulunduğu yer? değişkenleri açısından anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Time which is considered as one of the elements of production in 2000s and time management which can be defined as using it effectively and productively are the concepts that have drawn attention. For this reason, to determine the opinions of primary school administrators about time management is considered important.This research has been done in order to determine the opinions of primary school administrators about time management. This study also aims at investigating the relationship between the variables of gender, marital status, educational state, subject, professional experience, place of school, number of students in school, reading publication on time management and the opinions about time management.The sample of this study is 200 primary school administrators who work as a principal, head vice principal and vice principal in 126 state primary schools in Çanakkale and its towns and villages except Bozcaada and Gökçeada that have only 3 primary schools. In the research, ?Time Management Questionnaire? that has been improved from the questionnaires were used in Gözel?s Research (2009) named as ?The Opinions of Primary School Teachers about Time Management? and Silahtaroğlu?s Research (2004) named as ?Time Management on Academicians? has been used. Statistical analysis of collected data from the questionnaire applied has been done via SPSS (Statistical Package For The Social Sciences). The evaluation of data has been done by way of Descriptive Statististics, Independent Sample T-test and One Way Anova Methods.In the result of the study, the opinions of primary school administrators about time management have been attained and these findings have been discussed. It has found that there have been some significant differences between primary school administrators? opinions in the part of time planning according to subject and reading publication on time management variables and also in the part of using time effectively according to professional experience and place of school variables.