İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin sınıf ve branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Classroom and branch teachers evaluations in terms of democratic behaviour in 4 th and 5 th grade classes
  1. Tez No: 345856
  2. Yazar: NAZLI KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Demokratik Davranış, Sınıf Öğretmeni, Branş Öğretmeni, Democracy, Democratic Behaviour, Classroom Teacher, Branch Teacher
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
?İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Sınıf ve Branş Öğretmenlerinin Davranışlarının Demokratikliğine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi? başlıklı bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Anabilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı bünyesinde ?Yüksek Lisans Tezi? olarak hazırlanmıştır.Araştırmanın uygulaması İstanbul ili, Gaziosmanpaşa ilçesi, Yenimahalle İlköğretim Okulunda öğrenim gören toplam 376 ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir.İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin sınıf ve branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşlerini inceleyebilmek için veri toplama aracı olarak Demir (2003) tarafından hazırlanan ?Demokratik Davranış Ölçeği? yeniden uyarlanarak kullanılmıştır.Veriler, SPSS paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin sınıf ve branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri öğrenci cinsiyeti, öğretmen cinsiyeti, sınıf mevcudu, sınıf düzeyi ve öğretmenin branşı değişkenlerine göre incelenmiştir. Elde edilen verilere frekans, yüzde, aritmetik ortalama ile t-Testleri yapılmış ve sonuçlar analiz edilmeye çalışılmıştır. Verilerin analiz sonucuna göre şu bilgilere ulaşılmıştır:?İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?sınıf düzeyi? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. 4. sınıf öğrencileri sınıf öğretmenlerinin davranışlarını 5. sınıf öğrencilerine göre daha demokratik bulduklarını belirtmişlerdir.?İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?sınıf düzeyi? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. 4. sınıf öğrencileri branş öğretmenlerinin davranışlarını 5. sınıf öğrencilerine göre daha demokratik bulduklarını belirtmişlerdir.?İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?sınıf mevcudu? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır.?İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?sınıf mevcudu? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır.?İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?sınıf mevcudu? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Sınıf mevcudu 41 ve üzeri olan 5. sınıf öğrencileri sınıf öğretmenlerinin davranışlarını sınıf mevcudu 25-40 arası olan 5. sınıf öğrencilerine göre daha demokratik bulmaktadırlar.?İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?sınıf mevcudu? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Sınıf mevcudu 41 ve üzeri olan 5. sınıf öğrencileri branş öğretmenlerinin davranışlarını sınıf mevcudu 25-40 arası olan 5. sınıf öğrencilerine göre daha demokratik bulmaktadırlar.?İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğretmen cinsiyeti? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır.?İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğretmen cinsiyeti? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır.?İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğrenci cinsiyeti? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır.?İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğrenci cinsiyeti? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır.?İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğrenci cinsiyeti? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre öğretmenlerinin davranışlarını daha demokratik bulmaktadırlar.?İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin branş öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğrenci cinsiyeti? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre öğretmenlerinin davranışlarını daha demokratik bulmaktadırlar.?İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğretmenin branş ya da sınıf öğretmeni olma durumu? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. 4. sınıf öğrencileri, branş öğretmenlerinin sınıf öğretmenlerine göre daha demokratik davranış sergilediğini düşünmektedirler.?İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin öğretmenlerinin davranışlarının demokratikliğine ilişkin görüşleri ?öğretmenin branş ya da sınıf öğretmeni olma durumu? değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. 5. sınıf öğrencileri, branş öğretmenlerinin sınıf öğretmenlerine göre daha demokratik davranış sergilediğini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study regarding ?Classroom and branch teachers? evaluations in terms of democratic behaviour in 4 th and 5 th grade classes? has been prepared as master degree thesis in Çanakkale Onsekiz Mart University, Education Sciences Institute, Department of Primary Education.The Research has been applied with 376 4 th and 5 th grade students studying in Yenimahalle Primary School, Gaziosmanpaşa Province, in İstanbul."Democratic Classroom Teacher Behavior Scale? is used as a means of data collection in order to find out the views of classroom teachers and branch teachers who teach in 4th and 5 th grades on democratic behaviour.The data have been analyzed with the help of SPSS Programme.The views of classroom teachers and branch teachers who teach in 4th and 5 th grades on democratic behaviour have been evaluated on the basis of student gender, teacher gender, the classroom population, level of the class and teacher?s area of teaching.According to the findings of above, the frequency,vthe percentage, t-Test have been done and the results have been analyzed. The findings are as follows;?The views of 4 th and 5 th grade students about their classroom teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?classroom level? variable. The 4th grade students state that they find their classroom teachers? behavior more democratic.?The views of 4 th and 5 th grade students about their branch teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?classroom level? variable. The 4th grade students state that they find their branch teachers? behavior more democratic.?The views of 4 th grade students about their classroom teachers on democratic behaviour does not differ significantly according to ?classroom population? variable.?The views of 5th grade students about classroom teachers on democratic behaviour differs significantly according to classroom population. The 5th grade students whose classroom population is over 41 in comparasion to those whose classroom population is between 25-40 think that their classroom teachers are more democratic.?The views of 5 th grade students about branch teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?classroom population? variable. The 5th grade students whose classroom population is between 25-40 in comparasion to those whose class population is over 41 believe that their branch teachers are more democratic.?The views of 4th grade students about their classroom teachers on democratic behaviour revealed no significant difference according to ?gender of teacher? variable.?The views of 5th grade students about their classroom teachers on democratic behaviour revealed no significant difference according to ?gender of teacher? variable.?The views of 4th grade students about their classroom teachers on democratic behaviour has no significant difference according to ?gender of student? variable.?The views of 4th grade students about their branch teachers on democratic behaviour has no significant difference according to ?gender of student? variable.?The views of 5th grade students about their branch teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?gender of student? variable. Female students thinks that their branch teachers are more democratic in comparasion to male students.?The views of 5th grade students about their branch teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?gender of student? variable. Female students thinks that their branch teachers are more democratic in comparasion to male students.?The views of 4th grade students about their teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?the status of being classroom teacher or branch teacher? variable. The 4th grade branch teachers are thought to be more democratic in comparasion to classroom teachers.?The views of 5th grade students about their teachers on democratic behaviour differs significantly according to ?the status of being classroom teacher or branch teacher? variable. The 5th grade branch teachers are thought to be more democratic in comparasion to classroom teachers.