İlköğretim okulu yöneticilerinin mesleki benlik saygıları
Primary School Administrators' Vocational self-esteem
  1. Tez No: 176595
  2. Yazar: HÜSEYİN SERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticiliği, Mesleki Benlik Kavramı, Mesleki Benlik Saygısı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan " İlköğretim Okul Yöneticilerinin mesleki benlik saygı düzeylerinin incelenmesidir. Bu amaçla İstanbul ili Bağcılar, Beşiktaş, Eminönü ve Fatih, ilçelerinde görev yapan ilköğretim okul yöneticilerine, Arıcak (1999) tarafından geliştirilen Mesleki Benlik Saygısı ölçeğinin yanı sıra bir kişisel bilgi formu uygulanmıştır. İnceleme sonucunda 121 yöneticinin (98 erkek, 23 bayan) ölçeklerinin eksiksiz olduğu görülmüş ve analizler SPSS paket programında 121 yönetici üzerinden yapılmıştır. Veriler, 200S-2006 öğretim yılında toplanmıştır. Uygulamadan sonra eksiksiz yanıtlandığı belirlenen ölçme araçları SPSS paket programına girilmiş ve alt amaçlar doğrultusunda analizleri yapılmıştır. Yöneticiler hakkındaki bazı kişisel bilgiler frekans ve yüzde olarak sunulmuş; iki sürekli değişken arasındaki ilişkiye Pearson korelasyon tekniği ile, iki grup dağılımı arasındaki farka ise bağımsız grup t-testi ile bakılmıştır. İkiden fazla grup dağılımı arasındaki farkı test ederken ise tek yönlü varyans analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: Yöneticilerin son bitirdikleri öğrenim kurumuna bakıldığında, halen % 39.7 gibi yüksek bir oranda Açık Öğretim lisans tamamlama bölümünde öğrenim görmüş olan yöneticilerin görev yaptıkları görülmektedir. Bu oranı % 24 ile Eğitim Fakültesi, % 17.4 ile Eğitim Enstitüsü / Eğitim Yüksekokulu ve % 14 ile de lisans düzeyinde eğitim veren diğer fakülteler izlemektedir. Ancak, yönetim kademesine gelen personelden beklenilen, kendisine yönetim alanında bir uzmanlık dalı seçerek bu alanda yüksek düzeyde eğitim almasıdır. Oysa araştırmaya katılan ilköğretim okulu yöneticileri arasında yalnızca % 4,1 'inin (S kişi) yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim aldıkları görülmektedir. Araştırmaya katılan yöneticilerin % Sl,2'sinin (62 kişi) 41-50 yaş arasında olduğu, % 25.6'sının 51 ve üstü yaşta olduğu görülmektedir. Yöneticilerin genellikle yaşlı olması, bu zamana kadar yöneticilerin okullardaki kıdemli öğretmenlerin arasından çeşitli bilimsel olmayan kriterlerle seçiliyor olmasından kaynaklanmaktadır. Araştırmaya katılan kadın ve erkek deneklerin görüşleri arasında da anlamlı bir fark bulunmamıştır. Dolayısıyla cinsiyetin eğitim yöneticilerinin mesleki benlik saygısı üzerinde anlamlı etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaş değişkenine göre deneklerin görüşleri incelendiğinde gruplar arasında görülen farkın istatistikselolarak anlamlı olmadığı belirlenmiştirMezun olunan eğitim kurumuna göre ilköğretim okulu yöneticilerinin mesleki benlik saygısı puan ortalamalarına bakıldığında yüksek lisans / doktora mezunlarının benlik saygısının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Gruplar arasında görülen bu farkın istatistikselolarak anlamlı olup olmadığını incelemek için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde gruplar arasında görülen bu farkın istatistikselolarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Mezun olunan branşa göre ilköğretim okulu yöneticilerinin mesleki benlik saygısı puan ortalamalarına bakıldığında Fen Bilgisi Öğretmeni! Matematik Öğretmenliği bölüm mezunlarının benlik saygısının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Gruplar arasında görülen bu farkın istatistikselolarak anlamlı olup olmadığını incelemek için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Elde dilen bulgular sonucunda farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Öğretmen olarak hizmet süreleri ile ilköğretim okulu yöneticilerinin mesleki benlik saygısı puan ortalamalarına bakıldığında öğretmen olarak 11-20 yıl hizmet süresi bulunan yöneticilerin mesleki benlik saygısının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu, 1-10 yıl hizmet süresi olan yöneticilerin mesleki benlik saygısının daha düşük olduğu görülmektedir. Gruplar arasında görülen bu farkın istatistikselolarak anlamlı olup olmadığını incelemek için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde gruplar arasında görülen bu farkın istatistikselolarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (pO.OS). Okuldaki hizmet süresi değişkenine göre deneklerin görüşleri incelendiğinde yönetici olarak 11 ve üstü hizmete sahip ilköğretim okul yöneticilerinin mesleki benlik saygısı puanları ortalamasının 1-10 yıl hizmete sahip yöneticilerin benlik saygısı puanlarından daha yüksek olduğu ve gruplar arasında görülen bu farkın istatistikselolarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>O.OS).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to search the level of vocational self-esteem of primary school administrators who work for the Ministry of Education. A survey has been conducted in İstanbul; Bağcılar, Beşiktaş, Eminönü, Fatih districts. The survey was developed by Arıcak (1999) and it is a vocational self-esteem scale.Also a personal infonnation fonn has been used. The sample consists of 121 administrators (98 males, 23 females) and the results are assessed in SPSS. Data has been collected in 2005-2006 and analised in line with the sub-aims. The infonnation related to the administrators is presented in percentages or frequencies. The relationship between two constant variables has been assessed by Pearson Correlation Test ; the difference between two group dispersion has been assessed by t-test. The difference between more than two groups has been done by using one-way variance test technique. The results of the study is summarized below: 39.7 % of the administrators are gratuated from open university undergraduate programme. 24% of the administrators are gratuated from education faculties, 14 % of them are from the other undergraduate programmes. Nevertheless, a graduate or postgraduate degree is expected from the administrators. Whereas only 4.1 % of them (5 people) have , a graduate or postgraduate degree. 51.2% of the administrators (62 people) are between the age of 41 and 51, 25.6% ofthem are over 51. The administrators being elderly shows that there is no scientific evidence in choosing them; only seniority counts. There is no meaningful difference between the opinions of male and female administrators.As a result it can be said that sex diffefence has no meaningful effect on the vocational seifesteem. AIso there is no meaningful statistical difference among the opinions of different age groups. With respect to the branch, the self-esteems of the administrators who are Science and Maths garduates are higher compared to the other branches. To see the the meaningfulness of this difference one-way variance test is used. As a result the difference is not meaningfuL. The self-esteems of the teachers whose in-service durations are between 11-20 are higher than the ones whose duartion is between 1-10. To see the the meaningfulness of this difference oneway variance test is used.