Do political commentaries affect the exchange rates in Turkey
Politik yorumlar Türkiye'deki döviz kurlarini etkiler mi
  1. Tez No: 345925
  2. Yazar: GÖKHAN ŞAHİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVA DEMİRALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: döviz kuru, oynaklık, politik yorumlar, foreign exchange, volatility, political commentaries
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amerika Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi gelişmiş ülke merkez bankaları likidite operasyonları gerçekleştirmelerine rağmen döviz piyasalarına müdahale etmemektedirler. Öte yandan, Japon Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz piyasalarına müdahale etmektedirler. Ancak, bütün bu ülkelerin ortak özelliği politikacıların kurlarla ilgili konuşma ve röportajlar vasıtasıyla yaptıkları yorumlardır. Bu tezde, TCMB dalgalı kura geçtikten sonraki dönemde döviz piyasalarına ilişkin yapılan yorumların kurlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. Elde edilen bulgular, Amerikan Doları-Türk Lirası (USD/TRY) ve Euro-Türk Lirası (EUR/TRY) döviz piyasalarının bu yorumlara tepki verdiğine dair yeterli kanıt olmadığına işaret etmektedir. Ancak, Amerikan ve Türk yetkililerinin yön belirtmeyen yorumları USD/TRY piyasasındaki oynaklığı artırmaktadır. Euro bölgesi yetkililerinin yaptığı yorumların EUR/TRY piyasasındaki oynaklığa etkisi olmazken, Türk yetkililerinin yön belirtmeyen yorumları EUR/TRY kurundaki oynaklığı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Central banks of the developed countries such as the Federal Reserve or the European Central Bank do not intervene in the foreign exchange markets even though they conduct liquidity operations. Meanwhile, other central banks such as the Bank of Japan or the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) intervene in the foreign exchange markets. What is common in most countries is that the central bankers and the politicians give political commentaries in the forms of speeches, interviews and public testimonies to express their views.In this thesis, the effects of political commentaries related to the foreign exchange rates on the foreign exchange markets are investigated. I consider the period after the CBRT adopted a floating exchange rate regime in my analysis. My findings suggest that there is not enough evidence that the US Dollar-Turkish Lira (USD/TRY) and the Euro-Turkish Lira (EUR/TRY) exchange rate levels respond to political commentaries. However, neutral comments released by the US and the Turkish authorities increase the volatility in the USD/TRY exchange rate. The Euro zone authorities? political commentaries have no significant effect on the volatility of the EUR/TRY exchange rate whereas the neutral comments of the Turkish authorities increase the volatility in EUR/TRY exchange rate.