Government spending and real exchange rate relationship: Panel evidence from developing countries
Kamu harcamaları ve reel döviz kuru ilişkisi: Gelişmekte olan ülkelerden bulgular
- Tez No: 345926
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER SUMRU ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: kamu harcamaları, reel döviz kuru, vektör otoregresyon denklem sistemi, etki-tepki analizi, government spending, real exchange rate, panel VAR, impulse response analysis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Son dönemde yapılan ampirik çalışmalardaki bulgular kamu harcamalarının reel döviz kuruna etkisine ilişkin olarak iktisat teorisinin tahmin ettiği sonuçlardan ayrışmaktadır. Gerek klasik Mundell-Fleming modellerinde gerekse uluslararası iş çevrimleri modellerinde kamu harcamalarındaki dışsal bir artışın reel döviz kurunda değerlenmeye yol açacağı öngörülmektedir. Ancak ampirik bulgular kamu harcamalarındaki artışın reel döviz kurunda değer kaybına neden olduğuna işaret etmektedir. Bu tezde panel vektör otoregresyon denklem sistemi kullanılarak kamu harcamaları ve reel döviz kuru arasındaki dinamik ilişkiye dair yeni ampirik bulgular sunulmaktadır. Daha önceki ampirik çalışmalardan farklı olarak gelişmekte olan ülkeleri ait veriler kullanılarak yapılan bu çalışma 1950 ? 2010 dönemini kapsamaktadır. Bulguları kamu harcamalarındaki artışın sonucunda reel döviz kurunun değer kaybettiğini göstermektedir. Çalışmada yer alan etki ? tepki analizi ise reel döviz kurundaki etkinin kısa vadede kaybolmadığına işaret etmektedir. Baz modeldeki değişkenlere ek olarak varlık pozisyonu değişkeninin de yer aldığı alternatif modele ilişkin bulgular da reel döviz kurunun yanı sıra tüketim değişkenine ilişkin olarak önceki çalışmalardaki ampirik bulgularla uyumlu gerçekleşmiştir. Ayrıca eksik piyasalar varsayımı altındaki sonsuz dönemli modelin tahmini ile uyumlu olarak kamu harcamaları ile varlık pozisyonu arasındaki ters yönlü ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Findings from recent empirical studies contradict the prediction of the theoretical models regarding the impact of government spending on real exchange rate. Standard macroeconomic framework including both traditional Mundell - Fleming models and international real business cycle models predicts an appreciation of the real exchange rate in response to a positive shock in government spending. However, the results from recent empirical studies report that an increase in government spending is associated with a depreciation of the currency in real terms. In this paper we provide additional empirical evidence on the dynamic relationship between government spending and real exchange rate through a panel-VAR analysis. Unlike former studies, our sample focuses on developing countries and covers 1950 ? 2010 period. Our results document real exchange rate depreciation in response to a government spending shock and according to our impulse response analysis the impact does not fade away immediately. In an alternative specification, our impulse response analysis reports similar responses of output, consumption and real exchange rate to the ones in benchmark model, along with a negative response of bond position which is consistent with the prediction of infinite horizon model under the assumption of incomplete international markets.