Information aggregation and the order of speech in debates
Müzakerelerdeki bilgi birikimi ve konuşma sırası
- Tez No: 345924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KOÇKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bedelsiz konu¸sma, bilgi birikimi, müzakere, kural, kariyer beklentileri, Cheap talk, information aggregation, debate, order, career concerns
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tezde, uzmanların müzakereler esnasındaki konuşma sırasının önem arz eden bilginin açığa çıkmasındaki önemi incelenmektedir. Model olarak iki elemanlı durum, sinyal ve karar uzayı ele alınmakta olup kariyer beklentileri tarafından motive edilmiş, durum hakkında özel bilgiye sahip, farklı uzmanlık seviyesindeki iki uzmanın iki zaman diliminde konuşması beklenmektedir. İlk olarak uzmanların, uzmanlık seviyeleri her konuşmacıda artacak şekilde konuştukları durum ile her konuşmacıda azalacak şekilde konuştukları durum karşılaştırılıyor ve genel olarak önce uzmanlık seviyesi daha fazla olan uzmanın konuştuğu durumlarda yararlı bilginin daha fazla öğrenildiği görülmektedir. Daha sonra bu konuşmadan önce uzmanlara dışarıdan bildirilmiş konuşma kuralları, uzmanların kendi kendilerine ne zaman konuşacaklarına karar verebildikleri endojen bir konuşma kuralıyla karşılaştırılıyor. Elde edilen sonuç bu endojen konuşma kuralında yararlı bilginin daha fazla öğrenildiği ve bu yüzden karar verici merci açısından endojen modeli uygulamanın dışarıdan bildirilmiş herhangi bir konuşma kuralını uygulamaktan daha faydalı olduğudur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the importance of the order of speech in debates in terms of acquisition of relevant information. We analyze a simple model with binary state, binary signal, binary decision, two periods and two privately informed experts who have heterogenous expertise levels and are motivated by only their career concerns. We first compare the common anti-seniority rule whereby experts speak in order of increasing expertise with the seniority rule and show that, in general, seniority rule aggregates relevant information better than the anti-seniority rule. Then we compare these fixed orders with a mechanism in which experts endogenously decide when to speak. We conclude that relevant information aggregates better and hence the decision maker is better off under this endogenous order mechanism than any fixed order mechanism.