Ottomania: Multiple narratives around ottoman past in Turkey
Osmanlı çılgınlığı: Türkiye'de Osmanlı geçmişine dair yeni anlatımlar
- Tez No: 345928
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
 - Anahtar Kelimeler: Osmanli Çilginligi, çoklu Osmanli geçmişi anlatimlari, popüler kültür, tüketim, Türkiye, Ottomania, multiple narratives of Ottoman past, popular culture, consumption, Turkey
 - Yıl: 2013
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Koç Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma Türkçeye Osmanlı çılgınlığı olarak çevrilebilecek, dünya literatüründe dolaşıma yeni girmiş Ottomania fenomenini incelemektedir. Ottomania popüler kültür, gündelik hayat, kimlik inşası, bugünkü Türkiye'de tarihin yeniden yazımı gibi birçok konunun kesişim noktasında durmaktadır. Bu araştırmanın ana amacı Türkiye'de farklı gruplardan insanların Ottomania kavramına nasıl eklemlendiğini ve Osmanlı geçmişini nasıl kurguladığını anlamaktır. Herkesin Osmanlı'ya ve Osmanlı ile ilgili olana farklı baktığı ve bunları kendi sindirim sürecinden geçirdiği düşünülerek Türkiye'de üç farklı şehirde bir araştırma yürütülmüştür. İstanbul, Kayseri ve İzmir'de değişik eğitim gruplarından, dinsel eğilimlerden, politik görüşlerden ve toplumsal cinsiyetlerden kişilerle görüşülmüştür. Bu araştırma Ottomania kavramını dört farklı gösterge ile ele alıyor. Göstergeler Osmanlı temalı eşya tüketimi, Muhteşem Yüzyıl'a bakış açısı, Osmanlı temalı fotoğraf çekimine tepki ve günümüz mehterinin değerlendirilmesidir. Bu araştırma gösteriyor ki insanlar Osmanlı temalı tüketim toplumsal farklılıkların yeniden yaratıldığı bir süreç şeklinde işliyor. Sahte ve gerçek ayırımı üzerinden ve gerçeklik arayışı ile insanlar toplumsal konumlar yeniden kurgulanıyor. İkinci olarak bu araştırma gösteriyor ki Muhteşem Yüzyıl'ı sevmeyenlerin birden fazla ve birbiriyle çatışan nedeni var, bu da farklı grupların kafasındaki farklı doğru ya da gerçek Osmanlı'lara işaret ediyor. Araştırma verileri birden fazla Osmanlı kurgusu olduğunu gösteriyor. Bu kurgular üç ana tema ve beş alt tema altında şekilleniyor. Üç ana tema şunlar: silinmesi gereken eski rejim olarak Osmanlı, altın çağ Osmanlı, iyisi ve kötüsüyle Osmanlı. Beş alt başlık ise şöyle: Çok kültürlü, toleranslı Osmanlı, Türklerin ataları Osmanlı, Müslüman bayrağını taşıyan Osmanlı, Türkiye'nin sırtındaki yük Osmanlı ve Muhteşem Yüzyıl'daki Osmanlı
Özet (Çeviri)
AbstractThis thesis examines Ottomania, a neologism for the rise of the Ottoman element in popular culture, political discourse and popular history in Turkey. Ottomania is an area of research which stands in the intersection of popular culture, everyday life, identity construction and rewriting of history in Turkey. The most important aim of this study is to understand how Turkish people from different backgrounds relate to the phenomenon of Ottomania and how they construct the Ottoman Past through their narratives. Moving from the idea that people digest the past that is out there differently thus use the Ottoman history differently to build their identities I conducted a research in three cities in Turkey: İstanbul, Kayseri and İzmir with twenty five people with different educational, gender, political and religious backgrounds.In this study I examine Ottomania through four indicators. These indicators are the perception towards consuming Ottoman theme artifacts, the view towards Muhteşem Yüzyıl (a Turkish TV series on Ottoman Empire), evaluation of Ottoman theme photo shoot and the reception of Mehter (Ottoman military band). I argue that consuming or not consuming Ottoman theme artifacts become a means to emphasize distinction in Turkish society. The search for authenticity and the necessity to distinguish the imitation become a tool for the middle classes to show their position in Turkish society. Second I show how people who don?t like Muhteşem Yüzyıl base their dislike on very different reasons which show the multiplicity of contrasting constructs of the Ottoman past in people?s minds.Through research data I show multiple narratives built around Ottoman Empire in current Turkish conjuncture. There are five sub-themes and three bigger clusters which define the Ottoman past for Turkish people. The three bigger clusters are the ancién regime, the long lost golden past, and the neutral Ottoman past with both good and bad deeds. Five subthemes are the Ottoman Empire as a multicultural entity with religious and political tolerance, Ottomans as ancestors of Turks, Ottoman Empire as the carrier of the Muslim flag, Ottoman Empire as a burden on Turkey and lastly Ottoman Empire as in Muhteşem Yüzyıl.