The success behind renewable energy: A comparative analysis of Germany, The United Kingdom, Brazil and Turkey
Yenilenebilir enerjinin arkasındaki başarı nedenleri: Almanya, Büyük Britanya, Brezilya ve Türkiye'nin karşılaştırmalı bir analizi
- Tez No: 345935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞUHNAZ YILMAZ ÖZBAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler, çevrecilik, enerji güvenliği, ekonomik güç, refah, Renewable energy, developed countries, developing countries, environmentalism, energy security, economic power, welfare
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma iki gelişmiş ve iki gelişmekte olan ülkeyi ele almakta, Almanya, Büyük Britanya, Brezilya ve Türkiye örneklerini kullanarak bu ülkelerin yenilenebilir enerji performanslarının arkasındaki nedenleri belirlemeye çalışmaktadır.“En benzer sistem tasarımı”yöntemini örneklere uygulayan analiz, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri 1990-2010 yılları arasında kendi aralarında farklı çift olarak karşılaştırmaktadır. Yenilenebilir enerjideki başarı, yenilenebilir enerjinin toplam birincil enerjideki payı olarak değerlendirilmekte ve bu başarıya yol açan etkenler farklı hipotez gruplarını oluşturan beş farklı perspektifte aranmaktadır: ekonomi ve refah, çevrenin korunması, güvenlik, devletin saygınlığı ve küreselleşme ile sivil erdem. Bu karşılaştırmanın ana konusu, çevre ile ilgili literatür, güvenlik bilimleri ve küreselleşme olmak üzere üç teorik çerçevenin kesişim noktasında yer almaktadır. Bu literatür, özellikle çevreye verilen zararın hızlanarak artması, iklim değişikliği ve konvansiyonel enerji kaynaklarının azalması ile karakterize edilen bir çağda enerjinin artan öneminin altını çizmeye yardımcı olmaktadır; bu nedenle, bu literatür yenilenebilir enerjiye olası bir çare sunması açısından yetki vermektedir. Realizme kritik bir bakış açısıyla yaklaşan bu analiz, enerji güvenliğinin milli güvenliğin bir parçası ve insan güvenliğinin devlet güvenliğinin tamamlayıcısı olmasının önemini vurgulamaktadır. Araştırma, farklı örnekleri ele alarak çevrenin korunmasına ilişkin bilinç ile yenilenebilir enerjinin nasıl geliştiğini devlet ve toplumun kavşak noktasında anlatmakta ve karşılaştırmalı doğasıyla literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bulgular gelişmiş ve gelişmekte olan örneklerdeki yenilenebilir enerji başarısını benzer nedenlerin belirlediğini bildirirken, yatırım yapmaya izin veren ekonomik güç ile refah ve güvenliğe verilen önem bu başarıyı en güçlü biçimde açıklayan hususlar olarak ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to investigate the reasons behind the renewable energy performance of two developed and two developing nations: Germany, the United Kingdom, Brazil and Turkey. Employing a most similar systems design, the analysis compares the developing and developed cases on a pair-wise basis in the 1990-2010 period. The renewable energy success is evaluated as the share of renewable energy within total primary energy supply and the factors leading to the success are sought in five different perspectives that form the groups of hypotheses: economics and welfare, environmental protection, security, state prestige and globalization, and civic virtue. The subject matter of the comparison is situated at the intersection of three theoretical frameworks: the literature on the environment, security studies and globalization. This literature is conducive to underlining the increasing importance of energy, especially in an age characterized by accelerating environmental degradation, climate change, and decreasing conventional energy resources; hence, it enables renewable energy to offer a possible remedy. Bringing a critical approach to realism, the analysis stresses the significance of energy security as part of national security and human security that complements the state security. The research presents the development of environmental protectionism and renewable energy at the crossroad of state and society in individual cases and aims to contribute to the literature through its comparative nature. The findings indicate that similar reasons affect the renewable energy success of developed and developing cases; economic means to invest in renewable energy along with the importance attached to welfare and national security emerge as the strongest explanations.