Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesi düğün giysileri
Wedding garments of Şarkikaraağaç district (Isparta province)
- Tez No: 345960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isparta, Şarkikaraağaç, Gelenek, düğün, giysi, Şarkikaraağaç, Tradition, Wedding, Garment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Isparta ili Şarkikarağaç ilçesi ve çevresinde yer alan ve geleneksel yapısını koruyan köylerde, geçmiş dönemlerde giyilmiş olan ve günümüzde giyilmekte olan düğün giysileri araştırılmıştır. Belirlenen giysilerin özellikleri incelenip, kayıt altına alınmış ve ülkemizin farklı bölgelerindeki örneklerle karşılaştırarak değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, inceleme bölgesine Nisan, Haziran, Ağustos 2009 aylarında ön inceleme amaçlı üç gezi; Eylül ve Ekim 2010 aylarında da üçer günlük altı gezi düzenlenmiştir.İnceleme sonucunda düğün giysileri: baş giysileri ve takıları (fes, gümüş tepelik, sağlık ya da püskül, çeki ya da başaltını, krep ya da poşu, boncuk çekisi, zincir sarkıtları ya da yanlık, baş askısı, pullu çeki yada alduvak); içe giyilen giyim elamanları (göynek ve içlik); üste giyilen giyim elamanları (üçetek entarileri, şalvar ve kazaki cepken) ve ayağa giyilen giyim elamanları olmak üzere dört bölümde değerlendirilmiştir.Belirlenen bu giyim elamanlarının genel ve yöresel özellikleri, çeşitlilikleri belirlenerek, resimlendirilmiş, özgün desenlerin çizimi yapılmış ve kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, wedding garments have been worn in villages preserving their traditional tsructure in and around Şarkikarağaç district of Isparta province were investigated. Features of determined garments were examined, registered and evaluated by comparing with that of different regions of our country. Accordingly, to the study area, three preliminary visits in April, June and August of 2009 and six three-day visits in September, and Oktober of 2010.With the investigation wedding garments were evaluated under four groups: head garments and ornaments (fez, silver crest, sağlık or fringe, çeki or başaltını, krep or poşu, boncuk çekisi, zincir sarkıtları or yanlık, baş askısı, pullu çeki or alduvak); inner garments (göynek and içlik); upper garments (üçetek dresses, shalwar and kazaki bolero) and food garments.General and local features of these garment elements, along with their variations, were determined and photographed, also the peculiar patterns were registered with illustrations.Isparta,