Isparta ili Şarkikaraağaç ilçesi sığır işletmelerinde su kalitesi ve yönetimi
Water quality and its management in cattle farms in Şarki̇karaağaç district of Isparta province
- Tez No: 1001075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Isparta-Şarkikaraağaç, Nitratlar, Su kalitesi, Su yönetimi, Isparta-Şarkikaraağaç, Nitrates, Water quality, Water management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Şarkikaraağaç ilçesindeki 38 süt sığırcılığı işletmesinde kullanılan suyun bazı fiziksel ve kimyasal kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İşletme ziyaretleri yapılarak işletme sahiplerinden bilgi alınmış, ayrıca bir kısım işletme verileri gözlem vasıtasıyla not edilmiş ve işletmeye gelen su kaynakları ve suluklarda bulunan su örnekleri alınarak işletme içinde su kiti vasıtasıyla 9 farklı parametreye analiz edilmiştir. Araştırma yapılan 38 işletmenin sahiplerinin %26'sı kadın, yaş ortalaması 48 ve tecrübe ortalaması 24 yıl olarak bulunmuştur. İşletme sahiplerinin %19'u üniversite mezunudur. Ortalama hayvan varlığı 34, yemlik boyu 2.94 m ve hayvan başına düşen alan 32 m olarak bulunmuştur. İşletmelerde %34 kuyu suyu kullanılır %66'sı belediye şebeke suyu kullanmaktadır. İşletmelerin 22'si eski tip suluk kullanırken 16'sı yeni tip suluk kullanmaktadır. Eski tip sulukların yapısı, yüksekliği ve temizleme sıklığı açısından daha problemli olduğu tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde su kaynağından yapılan ölçümlerde nitrat 7 işletmede 10-50 mg/L arasında bulunmuştur. Su kaynaklarında diğer parametreler hayvan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde bulunmamıştır. Suluklarda yapılan nitrat ölçümlerinde 14 işletmenin suluklarında nitrat değerleri tespit edilmiştir. Suluklarda incelenen diğer parametrelerin hayvan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Özellikle Çiçekpınar kasabasında nitrat seviyesi yüksek çıktığı için bu bölgede oluşan sudaki nitrat kaynağının araştırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine some physical and chemical quality characteristics of the water used in 38 dairy cattle farms in the Şarkikaraağaç district. Information was obtained from farm owners through farm visits, some farm data was recorded through observation, and water samples were taken from the water sources and waterers. These samples were then analyzed for 9 different parameters using a water kit within the farms. It was found that 26% of the owners of the 38 farm surveyed were women, with an average age of 48 and average experience of 24 years. 19% of the farmers were university graduates. The average number of animals was 34, the average feeders length was 2.94 m, and the area per animal was 32 m². 34% of the farms use well water, while 66% use municipal water supply. 22 of the farmers used old-style waterers, while 16 used new-style waterers. Old-style waterers were found to be more problematic in terms of structure, height, and frequency of cleaning. In the investigations, nitrate levels in water sources were found to be between 10-50 mg/L in 7 water samples. Other parameters in the water sources were not found to be at levels that would negatively affect animal health. Nitrate levels were detected in 14 farms in watering troughs. When other parameters examined in the waterers, they were not found to be at levels that would negatively affect animal health. Since nitrate levels were particularly high in the town of Çiçekpınarı, there is a need to investigate the source of nitrate in the water in this region.